Bebeğimi bisikletimde nasıl taşırım?



On yılı aşkın zamandır bisikletin hayatımızdaki yeri epey büyük sayılır. Oğlumuz Tibet Çınar ile birlikte 19 ülkeyi geride bıraktık. Dile kolay on binlerce kilometreyi hep birlikte ağır ağır, sindire sindire dolaştık, insanların hayatlarına dokunduk, çocuklarıyla seyahat eden ailelerle yoldaşlık ettik, çeşit çeşit maceraya daldık. Bisiklet turu ve çocuk denklemindeki bilinmeyenleri çözdük yani hafiften. Tecrübe konuşuyor. 🙂



Bisiklet maceralarınıza çocuklarınızı katmadan önce ve özellikle uzun tura çıkmayı düşünüyorsanız verilecek en önemli karar, en değerlinizi neyle taşıyacağınız, onun bundan alacağı keyif ve elbette güvenliği. Bunun için en az 3 farklı seçeneğiniz var. Hollanda’lılar yeni yöntemler düşünmeye devam ediyorlardır elbette.
Umarız siz de bu yazıdan feyz alır, “Bebek oldu sosyal yaşam, spor bitti.” diyenlere değil bize katılır ve yollara düşersiniz.
Emin olun yapabilirsiniz.



1-DSC_5494

10 madde de çocukla bisiklet turu yazısı için bu linke bakabilirsiniz.

Şimdi gelelim bu yazının konusuna;

1-Bebek / çocuk koltuğu

2-Römork

3-Weehoo

Oğlumuzla yaptığımız yolculuklarda bu araçların hepsini zaman zaman kullandık. Tibet Çınar’ın 2 ve 3 yaşında olduğu yolculuklarında koltuk ve römorku bir arada kullandık. 4 ve 5 yaşındayken aştığımız binlerce kilometre boyunca ise römork ve trailer (weehoo) kullanmayı tercih ettik. 5 yaşını bitirene kadar römorkumuzdan vazgeçemedik. Her yolculukta bizim deyimimizle “Sırça Köşkümüz” le birlikteydik. Hangisi daha iyi derseniz, ona da yazıyı okuyunca siz karar vereceksiniz. 2015 turumuzda ise römorkumuza hoşçakal dedik. Önümüzdeki yıldan sonra Tibet Çınar kendi bisikleti ile bize katılacak. 20- 24 inç çocuk bisikletlerini ebeveyn bisikletine takmak için de sistemler var. Daha önce denedik de zaten fakat henüz uzun süreli kullanmadığımız için o başka bir yazının konusu olsun.
Ayrıca lütfen dikkat; Burada vereceğimiz tavsiyeler tamamen kendi deneyimlerimize dayanmaktadır. Lütfen kendi çocuğunuzun, eşinizin fiziksel kapasitesini, aldığı zevki, dayanıklılığını ya da denemeler sırasında size vereceği   geri bildirimi göz önünde bulundurun.

Bizim oğlumuzla yaptığımız uzun turlar şunlar. 

2011 Avrupa da 7 ülke, Frankfurt, Basel, Viyana, Bratislava, Budapeşte, Prag, Berlin 3486 km

2012 Hollanda – Türkiye bisiklet seyahati. 10 ülke 3660 km

2013 Almanya, Danimarka, İsveç 2170 km

https://www.youtube.com/watch?v=naNXX-AygAc

2014 Almanya, Finlandiya, Rusya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya 2371 km.

2015 Almanya, Lüksemburg, İsviçre 2536 km.

 

1-BEBEK KOLTUĞU




Bisikletin ön ya da arkasına takılan bebek koltukları, 1 yaşına doğru yaklaştıktan ve düzgün oturmaya başladıktan sonra çocuklarınızı gönül rahatlığıyla taşıyacağınız harika ürünler. Şehir içinde ve uzun turlarda kullanabileceğiniz bu ürünlerin artık ülkemizde de rahatlıkla bulunuyor olması bisiklet kullananların arttığının bir göstergesi. Bu koltuklar iki tip oluyor, sizin selenizin önüne takılanlar yaklaşık aşağıdaki gibi görünüyor, çok farklı çeşitlerini bulmak mümkün. Hollanda’da denemiştik bir kez. Bir kez de Slovakya’da başaka başka bir ailenin bisikletinde kullanmıştık. Bize çok çekici gelmemişti ön koltuk kullanmak.

front-bike-carrier-separate-legs

Fotoğraf bu linkten alındı.

Bisikletin arkasına takılan koltuklar ile ilgili olarak bizim tecrübemiz daha fazla. Bisikletin bagajına ve kadrosuna bağlanan iki farklı türü var. Bağlantı aparatı ile birlikte gönderilen bu koltukları monte etmek de çok basit. Bisikletin diğer aksamlarına yaptığınız, yağlama tuzlama işlerini de yapmanıza gerek yok.

1-DSC_0377

Tibet Çınar arka koltuktayken yaşadığı keyfi fotoğraflardan dahi hissedebilirsiniz.

1-IMG_3006

Almanya 2011  Berlin’e çok yaklaştık, 3400 km sonra hala neşemiz yerinde. 

1-SAM_0033_resize

Almanya 2012 Ne yapıyoruz, uçuyoruz elbette.

1-IMG_0263

İsviçre 2011 Tibet Çınar mısır kemiriyor.

1-IMG_1092 (2)

Almanya 2011  Cinlik ve şirinlikler peşinde

1-IMG_1138

Almanya 2011 Midillinin taklidini yaparken.

 

1-IMG_1880

Çek Cumhuriyeti 2011

1-DSC_1635

Hollanda 2012 Çatı yok, duvar yok, doğa ile aramızda cam yok.

1-DSC_2928

Böyle haşin hallerimiz de var.

 1-IMG_0385

Slovakya 2011

 

1-Tibet Deve kuşları ile tanıştı

Çek Cumhuriyeti 2011

Pek çok koltuğunu, çocuğunuz 22kg olana kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz..

Bilinen markaları ise Polisport, Topeak, M-Wave’dir.
Bagaj bağlantılı M-Wave koltuk için  bu linke,
Kadro bağlantılı M-Wave koltuk için bu linke bakabilirsiniz.

Olumlu yönleri

*Çocuğum üzerindeyken rahat uyur mu diye dert etmeyin. Arada bir kafaları öne düşse de, fosur fosur uyuyorlar, korkmayın. Hava şartlarına ya da yoldaki sarsıntıya bakmadan o küçük kafacıklarına yer bulup dalıveriyorlar uykuya. Bu durum bebeğinize verdiğiniz uyku rutini ile alakalı elbette. Maalesef evde yatağında dahi uyumakta zorluk çeken bebekler az değil.

1-DSC_1078

* Bize dokunacak kadar yakın ve aynı sevide olmaları onları mutlu ediyor. Yoldayken birlikte şarkılar söyleyip, sohbet etmek gibisi yok. Bizim en çok yaptığımız budur. Uyandığında, size seslendiğinde hemen yakınında olmanızın kıymeti bambaşka. Hatta önünüzde taşıdığınız zaman siz ona, arkanızdayken o size kolaylıkla dokunabilir. Aranızdaki uyum ve harika anlara şaşırıp kalacaksınız.



1-DSC_1011

İsviçre 2011

*Koltuğun yanlarına bağlayabileceğiniz iplerin ucundaki yaprak ve kağıttan uçakların rüzgarda savrulmasını izlemek onları  mest ediyor. Hatta basit bir poşet bile bir dal parçasının ucuna takıldığında içine dolan rüzgarla dalgalanıyor, çeşitli sesler çıkartıyor ve harika vakit geçirmenizi sağlıyor.

1-demir atlarımız ile viyana

Avusturya 2011 Demir atlı süvariler gibi olmak işte tam olarak budur.

* Ayaklarını koydukları kısımlarda ayarlanabiliyor. Pek çok anne babanın ilk endişesi ayağını acaba jant tellerine takar mı endişesi ise yersiz, çünkü koltukların iç kısımları daha geniş ve kapalı.

* Bisikletinizin önüne monte edilen bisiklet koltukları ise küçük yaş grubundaki çocuğunuzu gözlemlemek için daha ideal. Bu modellerin taşıyacağı max. ağırlık ise 15 kg ile sınırlı. Ön tarafa takılan koltuklarda dikkat edilecek olan bir başka şey de çocukların gözüne sinek kaçmasını engelleyen ve rüzgardan da korunmalarını sağlayan aparatların da mevcut olması.

Biz ön koltuk kullanmıyor olmamıza rağmen gözlük takmaya alıştırmıştık Tibet Çınar’ı. Böyle yakışıklı pozları da vardır kuzumun.

1-IMG_0672

Almanya 2011

* Bizim kullandığımız Topeak’ın bebek koltuğunda sele ile bebeğiniz arasında yumuşak bir koruma daha vardı. Bu hem güvenlik için iyi, hem de biz üzerine taktığımız zil ile

onunda bize şakalar yapmasına olanak sağlamıştık.

* Bebek koltuğunda her şeyi görecek çocuğunuz. Önünü kapatacak hiçbir şey yok. Ayrıca yer seviyesinde değil, daha yukarıdan bakıyor olacak dünyaya.

1-ulm kentinde ilginç bir ev

Almanya 2011 

Dikkat edilecek hususlar

*Bebek koltuğundayken her zaman ama her zaman kaskını takmış olmalı bebeğiniz. Bunun hiçbir istisnası yok. Biz Tibet Çınar ile onun kaskına iki kere vurması şeklinde bir şifre oluşturmuştuk.
Kaskına hafifçe iki kere vurduğu zaman gidelim demek oluyordu.

*Şehir içinde alışverişe, parka ya da arkadaşınıza giderken çok kullanışlı olan bu araçta, hava koşulları bazen yavrunuzu zorlayabilir.
Ama herkesin bildiği gibi “kötü hava yoktur yanlış giyim tercihleri vardır” Doğru şekilde giydirdiğiniz zaman bebek koltuğunda seyahat etmek her zaman keyifli olacaktır.

* Dikkat edilecek bir başka husus ise, bebeğiniz koltukta otururken bisiklet ayaklığına çok güvenmemek. Çocuklar hareket ettiğinde, bisikletin ayaklığı açık olsa dahi onu devirebilecek kadar hareket ettiriyorlar bisikleti. Bu hareket eğer siz tutmuyorsanız, bisikletin devrilmesine sebep olabilir Allah korusun.

* ilk kullanımlarda dikkatli olun, alışana kadar tek elinizle kullanmayın çünkü arka koltuktaki çocuğun sağa sola eğilmesi, şarkı söylerken sallanması bisikleti ciddi şekilde sallayabilir.
Arkadaki salınımın ve ağırlığın öne yaptığı etkiye alıştıkça bizim gibi tek elinizle kullanmaya ve video yada fotoğraf çekmeye başlayabilirsiniz. Yine de elbette bunu her yerde, her zaman yapmanıza gerek yok.

2-RÖMORK

Römorku, onlara ait bir evmiş gibi düşünebiliriz. İçinde yiyor, uyuyor ve oynuyorlar. Bu yüzden istedikleri gibi dekore etmelerine izin verin. Çok sevdiği eşyalarını doldurun içine. Römorkun içindeki ceplere, suluğunu, atıştırmalıklarını, küçük bebeklerini ya da arabalarını  koyabilirsiniz.  Küçük  yastığı ve uyku tulumu Tibet’in en sevdiklerindendi. İstediği kadar oynar, yemek yer ve sonra da yastığına yatıp üstünü örter ve uyurdu. Römorkunu öyle benimsemişti ki ben eşyalarının yerini değiştirince kızıp elimden alıyor ve eski yerlerine koyuyordu.

1-DSC_0318

DSC_3450

Macaristan 2011

Weehoo, Burley ve Thule Chariot  markaları en bilinenleridir. Biz, Burley marka iki kişilik bir römork kullandık yolculuklarımızda ve hiç üzmedi bizi.  Her markanın max. taşıma ağırlığı farklı olmakla birlikte 30kg ile 45 kg arasında değişiyor. 1 yaştan 6 yaşa kadar kullanılabilir. Bu römorkun boş halinin ise 20 kg a yakın olduğunu da eklemek lazım.

Burley Römorkları Bisiklet Gezginin’de bu linkte bulabilirsiniz.

Burley Römork hakkındaki teknik bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Olumlu Yönleri

*Bagaj hacmi açısından oldukça tatmin edici, uyku tulumu, çadır, çocuğun çizmeleri, çocuk bezi gibi bir çok eşyayı doldurabilirsiniz içine. İki kişilik römork alma sebeplerimizden biri de budur. İçi de, arka bagajı da oldukça geniş, hangar gibi.

1-DSC_2349

Sırbistan 2012 Koca bir top bile bizimle bir süre yolculuk edebilmişti.

1-IMG_0914

Macaristan 2011 Biberonlar, oyuncaklar ve daha ne ararsanız var.

1-DSC_0803

Tibet Çınar mışıl mışıl uyumakta, pedallara asılma vakti.

*Bisiklete bağlanma kısmının takılıp çıkarılması oldukça basit. Dakikalarca uğraşmanıza gerek yok.

*Günümüzde kullanılan pek çok römork UV filtreli ve su geçirmez özelliğe sahip. Yağmurlu, soğuk bir günde, onun yuvasında sıcacık oturduğunu bilmek içinizi rahatlatıyor ve pedallara daha sıkı asılıyorsunuz

1-IMG_0505

Almanya 2011 Tibet Çınar römorkunda öğle uykusundayken.

1-Tuna kıyısında yağmur sonrası,

2011 Avusturya Tibet Çınar uyurken yakalandığımız bir yaz yağmurunun sonrasında. O halen uyuyor, biz karşı kıyıdaki iskeleden, minik bir tekne ile karşıya geçerken, adı üzerinde yaz sağanağı geçip gitmiş bile. Üstümüzü dahi değiştirecek fırsat olmamış.

1-DSC_3460

Slovakya 2011 Tibet Çınar uykudan yeni uyanmış, tamamen dinlenmiş ve mutlu bir şekilde koşturuyor.

1-DSC_1702

Bebek koltuğu, römork ikilisi çok yerinde bir tercih dünya turu projesi için.

1-IMG_2582_resize

Tibet Çınar yağmurlu bir günde, römorkunun içinde keyfi yerinde.

* Bisikletiniz devrilse bile römork iki tekeri üzerinde öylece kalakalır asla devrilmez. En zor şartlarda dahi ilerletebilirsiniz.
İç kısmına çamur yada su almaz ve  dışının tam tersi içi tertemiz kalır.

1-IMG_2606

Çek Cumhuriyeti 2012

*Tekerleklerini çıkartıp katlayarak muhafaza edebilirsiniz. Katlanmış haldeyken tekerleklerini de içine koyabilirsiniz. Katlı hali ile sadece alt kasasının büyüklüğünden biraz daha yüksek hale geliyor.Evde uygun bir yerde muhafaza etmek kolay oluyor böylece.

1-yağmur geliyor kaçalım

Almanya 2011 Yağmur bulutları yaklaşıyor, Tibet Çınar’ın öğlen uykusuna başlamadan hemen önce. Köprünün altında geçen araçları diğer tarafa doğru kovalama oyunu oynuyoruz.

* Bisikletten ayırdığınız römorkunuzu, önüne taktığınız tekerlekle, şehir gezmelerinde, basit bir patika yürürken  ya da koşarken bebek arabası olarak kullanabilmeniz de büyük şans.

* Hem renkleri capcanlı hem de pek küçük sayılmazlar. Bu da trafikte görünürlüğünüzü arttırıyor. Biz çok büyük bayrak direkleri ve gittiğimiz ülkelerin bayraklarının dalgalandığı direğimizi her zaman römorkumuzun arkasında taşıyoruz. Görünürlüğümüz katmerleniyor bu sayede.

1-DSC_0396

Almanya 2011

Dikkat edilecek noktalar. 

*Römorktayken çocuğunuzun koltuktaki gibi sizinle aynı seviyede olmaması bazen sorun olabiliyor.  Kalabalık yerlerde sürerken, o seslenir ve siz onu duymazsanız, tekrar seslenir ve yine duymazsanız arkanızda büyük gürültü duyabilirsiniz. Avazı çıktığı kadar bağıran bir çocuk.

WEEHOO

Bisikletle ve çocuğunuzla birlikte uzun yollar yapmak istiyorsanız ve römorkta oturmak yerine yolculuğa pedal çevirerek dahil olmak istiyorsa o zaman doğru seçim Weehoo.

1-DSC_4101

1-DSC_4114

1-DSC_4155

Uygun kıyafetler ile kışın da kullanabilirsiniz.

Bisikletin gittiği her yolda Weehoo sorunsuzca sizi takip edecektir.

1-DSC_4209

Çocuğunuz da pedal çevirirken seyahatin bir parçası olduğunu hisseder. Yokuşlarda sizinle birlikte pedal bastığı için inişin keyfini daha çok çıkarır. Biz 2013 Almanya, Danimarka, İsveç yolculuğumuzda römork ile birlikte kullandık Weehoo yu. Aşağıdaki fotoğraflarda uzun bir kervanı andıran develer kadar yüklü bisikletlerimizi görebilirsiniz.

1-Tibet ne zaman göle gireceğiz diye soruyor

Almanya 2013

 

1-hava açık yol almak vakti

Danimarka 2013

 

Weehoo‘nun yakında bizim aracılığımız ile Türkiye’de olacağını ve yaz aylarından önce satışa çıkacağını da müjde olarak verelim takipçilerimize.

Tibet Çınar 3 yaşındayken çıktığımız bisiklet turunda Hollanda’dan aldığımız Weehoo marka trailer ile 11 ülkeyi aştık. Biz daha internette gördüğümüz gün vurulmuştuk bu harika icada.
Aynı Weehoo ile 8-9 bin km yol yaptık. Hiçbir yerde ciddi bir sorun çıkarmadı bize. Tabi onun da bisiklet gibi lastiği patlıyor arada sırada. 🙂

Weehoo’nun genel görünüşleri ile başlayalım.

Ekran Alıntısı7

Çocuğunuzun pedal çevirebileceği ayakları kaymasın diye kayışları da olan, baştan sona zincir korumasına sahip pedallar.

 

Ekran Alıntısı6

Çevreyi görmesini engellemeyen ve aynı zamanda yağmur ve rüzgardan koruyan takılıp çıkartılabilen yağmurluk ve arka büyük çantalı modeli.

 

Ekran Alıntısı5

Yaz ayları için düşünülmüş, güneşlik.

 

 

Ekran Alıntısı4

Her marka ve model sele borusu için ve evdeki farklı bisikletleriniz için kullanabileceğiniz çeşitli çaptaki aparatlar.

 

 

 

Ekran Alıntısı

İkiz çocuğunuz varsa aynı anda maceraya koşmak için çifte koltuklu model.

Ekran Alıntısı2

 

Weehoo’nun sele borusu bağlantısı.

 

 

 

 

Ekran Alıntısı 3

Weehoo marka bir römork.

Olumlu Yönleri

*Römork gibi kapalı olmadığından çocuğun seslendiğini duymamak gibi bir sorun yaşanmaz. Ebeveyn ile birlikte aynı tempoda yol almak için bundan iyisi ancak
Tibet Çınar’ın boyuma ulaşmasını beklemek olacak.

1-DSC_5331

 

İsviçre 2013

* Yolculuk boyunca pedal çevirdikleri için turunuzda onlarında alın teri vardır. Bu yüzden yolculuğun onlar için de kıymeti de büyüktür.

1-20140804_164217

Weehoo, Römork ikilisini aynı anda kullandığımız son yıl. Litvanya 2014

SAMSUNG CAMERA PICTURES

*Tibet Çınar römorkuna geçtiğinde oradaki bazı malzemeleri ve sırt çantamı Weehoo’ya koymak ve böyle taşımak bize kolaylık sağlamıştı.
Özellikle belgesel projemiz için taşıdığımız 2 tripot hiçbir yere sığmadığı için bu şekilde taşıyabiliyorduk ancak.

 

1-20140807_182309

 

Rusya yollarına bile dayandı. Arka çantalar ile oturak arasındaki kısma çadır ve  çantaya sığmayan tripot gibi malzemeleri de koyabilirsiniz.

1-DSC_3587

Polonya 2014

 

,SAMSUNG CAMERA PICTURES

*Emniyet kemeri ve üst gergi noktası ile güvenlidir.

DCIM101GOPRO

*Yağmurluk aparatı takılı olmasa dahi uygun kıyafet ile kullanılabilir.

* Weehoo’dayken  o da artık küçük bisikletli gezgin olur. Yollar tekerinin altında akar gider. Yolun ritmini hisseder, mesafeleri daha doğru anlamlandırır. Pedallara bastığında bisiklete kattığı güç ile tek bir beden gibi olursunuz ve bunun zevkini yazarak anlatmak gerçekten mümkün değil.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

*Kenarlarındaki ceplere su, oyuncak, yiyecek ve terlik sığdırabilirsiniz. Pedal çevirmediği zaman pedallar hareket etmez. Hatta isterse geriye doğru da çevirebilir arka dişlinin sesini duymak için. Bisikleti sanki arka tekerleği gibi takip eder. Gerekirse ve uygun eğitimi almış ise çocuğunuz Weehoo üzerinde dahi kestirebilir.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Almanya 2015 Kulaklık ile müzik dinlerken uyumuş kuzu. Ayaklara dikkat. 🙂

* Güneş, rüzgar ve yağmurdan korunmak için kullanılan aparatının da bulunması içinizi rahatlatıyor.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

*  İleri ve geri ayarlanabilir koltuk sayesinde, bacak boyu ilerledikçe oturağı geriye alabilirsiniz, böylece büyük yaş grubu çocuklar dahi rahatlıkla pedal çevirebilir.

Dikkat edilecek yönler. 

* Weehoo giderek daha hafiflemesine rağmen, sağlamlığından ödün vermemek için metal kalitesini koruyor. Bu sebeple 20 kg civarı bir ağırlığı var. Modeline ve çantalara koyduğunu yüklere göre bu azalıp çoğalabilir. Çocuğunuzun da 18- 25 kg kadar olduğunu düşünürseniz ilk günlerde dizlerinize çok yüklenmemenizi öneririz. Biraz alıştıktan sonra bizim gibi Alp dağlarındaki en yüksek geçitlere tırmanmanızda sorun yok. Hatta inişi de çok eğlenceli oluyor onu da belirtmeden geçemeyeceğiz. Elbette tur yükü ile yoldaysanız ve sizin de kilonuza göre, ağırlığınız 200 kilonun üstünde dahi olabilir. Bu durumda inerken frenlerinize daha dikkat etmeniz gerekecek çünkü ağırlıktan dolayı daha geç durabileceksiniz.
* Stabilizasyonu ve titreşimi ile ilgili bir problem, ilk andan itibaren bile hiç hissedilmiyor. Ama yine de siz alışma devresi olarak düşündüğünüz ilk günlerde dikkatli olun.
* Neredeyse hiç başınıza gelmez ama yine de haberiniz olsun. Kadronuz çok düşük seviyede ise ve bisikleti bir yükseltiye çıkartmaya çalışıyorsanız ( sürerken böyle eğimler denk gelmesi çok düşük olasılık ) mesela kaldırıma çıkartacaksanız ve kaldırım çok yüksek ise Weehoonun bağlantı demiri arka tekerleğinize veya arka bagaj demirinize çarpabilir.

* Weehoonun bağlantı demiri, sağa ve sola dönüşlerde arka çantalarınızın üst kısmına sürtebilir. Bunlar , ağzına kadar dolu arka bagajlar ve düşük bağlantı noktası olduğunda,ortaya çıkabilecek uç noktadaki sorunlar.

ÖZETLE

Çocuğunuz için alacağınız taşıyıcı koltuk, römork yada weehoo hangisi olursa olsun,  Avrupa güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını  mutlaka sorun. Güvenlik birinci önceliğiniz olmalı. Bu konuda tecrübe sahibi satıcılardan yardım alın, kullanım alanlarınızı dinlemeyen, buna göre seçenekler sunmayan yerlerden uzak durun. Sizin kullanım şartlarınıza uymayan ürünleri alıp evde kalabalık yapmayın. Bu konuda tecrübeli kişileri dinleyin, tecrübelerinden yararlanın.

İznik’e gelirseniz, bebek koltuğumuzu, römorkumuzu, Weehoo muzu bir tur deneyebilirsiniz.

Bu tur, İznik göl turu elbette. 🙂 Zaten çocuğunuz  tur bitsin istemeyecektir.
Biz de dünya turu bittikten sonra duracağız sanırım. 🙂


1 Yorum
  1. Fırat 46 sene ago

Yorumunuzu yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.