PEDALIMDA 5 ÜLKE

Pedalımda 5 ülke kapak

Bir hayal, iki öğretmen, beş ülke, onlarca şehir, yüzlerce köy, binlerce renk, doku, tat, festival, milyonlarca pedal, milyarlarca insan…

 “Gezi tecrübeleriyle ilgili yeni ve özgün bir şey söylemek ne kadar zor. Avcı toplayıcı ilk insandan, konargöçer atalarımıza, İbniBatuta’ya, Marco Polo’ya, Evliya Çelebi’den modern gezginlere kadar binlerce seyahatname yazarı, içlerindeki coşkuyu, yolda olmalarının nedenini ve yaşadıkları olağanüstü anları ne derece kelimelere dökebilmiştir ki!

Shakespeare’in dediği üzere “Hayat bir oyun sahnesi!”

 Bu satırların sahibi İnci ve Soner Sarıhançifti bu sahnede figüran olmak yerine başrolde oynamayı ve uzun metraj bir yol filmi çekmeyi tercih etti. 2005 yılında aldıkları radikal bir kararla tüketim çılgınlığına biraz olsun ara verip Dünya’ya olan borçlarını ödemek için ulaşım araçlarının en masumu olan bisikletle yollara düştüler.

Sarıhan çiftinin Denizli-Muğla-Antalya seyahati ile başlayan bisiklet seyyahlığı, 2006’daki Karadeniz turununardından 2007 yılında Türkiye’den Nepal’e uzanan masalsı bir maceraya dönüştü. Bu yolculuğun yarattığı dönüşüm Pedalımda 5 Ülke’yle somutlaşıyor.

Tanıtım bülteninden.

Ne dediler?

Bisiklet Nedir diye sorarak başlayan Bisiklet Manifestosu’nun bir yerinde “Bisiklet aşktır: Herbahar sırtınız ürperir” yazar. Bir Mayıs günü başlayan İnci ile Soner’in serüveni, onların dasöylediği gibi aşk olmadan olabilecek bir şey değil. Bütün Gezginler öyle değil midir zaten? Hermevsim onlar için bahar değil midir? Sırtlarındaki esinti hiç eksik olmasın.

-Aydan Çelik,Bisikletyazanıçizeniseveni

 İnci ve Soner, birbirine aşık, sıra dışı, cesur, becerikli, az bulunur gezgin bir Türk çift. Bir gün, her şey kendi olağan ve sıkıcı temposunda giderken, hayatı başka açılardan deneyimlemeyekarar verip bisikletleriyle yola çıkmışlar. Kitabın her satırında, yaşadıkları farkındalığı ve ömrebedel dönüşümü hazırlayan o bilge kararı, sizlere de aldırabilmek için fısıldıyorlar.

-Nasuh Mahruki

 Başlamak için önemli tercihler yapan Soner ve İnci’nin güzel Türkçeleriyle yazdıkları öyküler,bizlere hayallerimizi gerçekleştirmek için kendi yaşam tarzımızı gözden geçirmemizi telkinediyor. Ben onların mücadelesini sadece pedal basmak değil, farklı olmayı başarmış iki insanınöncü olduğu bir farkındalık yaratma çabası olarak görüyorum.

-Erden Eruç(KaslaGit) Dünyada öncü okyanus kürekçisi

Kitabı internet ortamından almak için bazı linkler;

Babil
İdefix
Kitapyurdu
Pandora
Kabalcı

MİNİK GEZGİN – YOLDA BÜYÜMEK

Minik gezgin kapaklar_resize

Esen Kitap’ın Seyahat Kitapları Serisi yola çıktı!

Esen Kitap’ın “Yoldan Çıkartan Kitaplar” isimli seyahat kitapları serisi bizleri sınırlarımızdan çıkmaya ve hayata farklı gözlerle bakmaya davet ediyor. Sabah sekiz akşam beş rutininden çıkmak, yollara düşmek, bir meyveyi dalından koparıp yemek, hiç tanımadığınız insanlara hayattaki en yakınınızmışçasına güvenmek, daha önce hiç görmediğiniz kişilere evinizin kapılarını açmak güzeldir. Yüklerinizden arınır, bambaşka bir insana dönüşürsünüz. Yola çıktığınızda artık önemli olan yoldur, yolun kendisidir; önünüze çıkan her şeyi hoşgörüyle, büyük bir mutlulukla kabul eder, iyi kötü her şeyi hayat denen büyük tecrübenin bir parçası olarak görürsünüz. Yoldan çıkmak, “asla”ları, “hayatta yapamam”ları kelime dağarcığınızdan çıkarmaktır. Yol bitmez, ancak gün geçtikçe seyahat eden kişi özüne daha çok yaklaşır, kendisi olur. Kendiniz olmaya, yoldan çıkmaya hazır mısınız?

İnci ve Soner Sarıhan, bisikletin, doğanın büyüsüne kapılmış, çocuğunu farklı şekilde yetiştirmeye çalışan, doğada kaliteli zaman geçirmenin önemine inanan, bisikletin bir ulaşım aracı olduğunun altını çizmek için yazan, çizen, üreten, elinden geldiği kadar çöp üretmeyen, kendi elektriğini güneşten elde etmenin projelerini çizen, masallara inanan, sıra dışı bir aile.

2005 yılında ev, iş ve alışveriş arasında geçen, ağırlığı altında ezildikleri sahte yaşamı terk edip bisikletleriyle yola düşen Sarıhan ailesi, bugüne kadar 24 ülkenin topraklarında bisiklet sürüp, on binlerce kilometre yol kat etti.

Minik Gezgin, Yolda Büyümek, Sarıhan ailesinin henüz 2 yaşında bile olmayan oğulları Tibet Çınar ile çıktıkları, harika bir serüven olan bisikletli seyahati konu alıyor.  Sarıhan ailesi 2011 yılında gerçekleştirdikleri bu turda Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti topraklarında bisiklet sürüyor. Yolculukları 54 gün sürüyor ve 3486 km yol kat ediyorlar.

Anne sütünden yeni kesilmiş, henüz emzik ve bez kullanan 22 aylık oğullarının ağzından anlattıkları bu maceralı yolculuğun satır aralarında fısıldanan ebeveynlik sırları, anne babalar için bir kaldıraç noktası ve “Bizim bebeğimiz uyumuyor, yemiyor, yerinde durmuyor” diye yakınanlara cevap olacak.

 “Bisiklet başka dünyalara seyahat etmek için bir pasaport bizim için. Dünyayı, insanları, yeryüzünü, bitkileri, hayvanları tanımak ve hissetmek, içine tıkıldığımız ev, iş, okul gibi kutuların, akıllı telefonlar, bilgisayarlar gibi dışına çıkamadığımız çerçevelerin etkisinden kurtulmak için en güzel, en keyifli, en masum, egosu ve egzozu olmayan bir mucize.” diyor Sarıhan ailesi.

Siz de onların bu macerasına kulak vermeye hazır mısınız?

Tanıtım bülteninden.

Kitabı internet ortamından temin edebilmek için bazı linkler;

Babil
Pandora
Kitapyurdu
İdefix