10 Maddede Çocukla Bisiklet turu
/
Oğlumuzla çıktığımız bisiklet turu hayatımda iyi ki yapmışım dediklerimin en başında. Hayal ettiğimizden kat ve kat daha fazla eğlendik turlarımız boyunca. Her anına şükrettik. Birlikteyken bir kez daha farkettik yolun en iyi öğretmen olduğunu. Ben de bunu yapabilirim, pedallara basıp rüzgarla dansedebilirim diyenler için bir kaç öneri;
1-ÇOCUK TAŞIYICINIZI SEÇİN.
Bisiklet koltukları: 5 -6 yaşa kadar kullanacağınız bu ürün günlük turlar için idealdir. Bebeklerin gün içinde en az 2 şekerleme yapması gerektiği için uzun turlar için ise çok kullanışlı değiller. Rüzgar ve yağmurdan çocuğunuzu koruyamaz ve uyku saatleri için de en konforlu seçenek sayılmazlar. Gerçi bu durum verdiğiniz uyku eğitimi ile alakalı. Küçük bir aparatla bisikletinizin sele borusuna yada arka bagajına bağlayacağınız bu koltuğa yavrunuzu çoğu modelde 22 kilogram olana kadar bindirebilirsiniz. Biz Topeak marka olanını kullandık.
Römorklar: Bebeklerinizi ve 6 yaşa kadar olan çocuklarınızı bindirdiğiniz römorkunuz ile uzun ve kısa turlarda rahatlıkla yol alabilirsiniz. Weehoo, Burley ve Chariot markaları en ünlü treiler markalarıdır. Yavrunuz 30 kg olana kadar rahatlıkla bindirebilirsiniz. Bagaj hacimleri de azımsanmayacak kadar büyük. Biz turlarımızda Burley markasının ikiz çocuklar için olan modelini tercih ettik. Su geçirmeyen ve UV filtreli bu ürünlerle patikalarda biraz zorlanabilirsiniz ancak asfaltta tutabilene aşk olsun. Biz “sırça köşkümüzü” çok sevmiştik ve 5 yaşının sonuna kadar da kullandık.
Weehoo: Römorkta oturmak yerine size eşlik etmek isteyen çocuklarınız için en doğru tercih. Uzun turlarda tandem kullanmayı düşünüyorsanız, rüzgar, yağmur ve karla samimi olacağınız için kıyafet seçimini doğru yapmanız gerekir.
7 ve 8 yaş üstü çocuklarınız, kendi bisikletleri size eşlik edebilirler. Hatta bisikletlerine monte edeceğiniz çantalarında kendi malzemelerini de kolaylıkla taşıyabilirler.
2- YAVAŞ OLUN.
Önce kısa mesafelerle başlayın. Adımlamadan koşmaya başlarsınız yavaş düşmeyi de öğrenemezsiniz. Yakındaki kasabada yaşayan arkadaşınızı ziyarete bisikletle gidip gece orada kalabilirsiniz. Bizim de ilk yıllarımızda yaptığımız gibi, 20 km yakındaki bir köyü gezmeye gidip orada kamp kurabilirsiniz. Yeni aldığınız bir bisikleti ya da taşıyıcıyı evinizin çevresinde denemeden yola çıkmamalısınız.
3-YETERİNCE GİYSİ ALIN.
Yolculuğunuz boyunca yanınızda taşıyacağınız kıyafetleri seçerken ihtiyacınızdan fazlasını almamaya dikkat edin. Fazla olanlar, hem heybenizde hem de zihninizde ağırlık yapacağından ince eleyip sık dokuyun, az eşya alın. Üzerindekiler dahil üç takım kıyafet yeterli. Bisiklet turu dediğin öyle fazla hijyenik olmaz, işin tabiatına aykırı.
Treilerda pedal çevirdikten sonra yorulunca römorka aldığınız bir yavrunuz varsa rüzgar geçirmeyen bir ceket seçmek doğru bir tercih olabilir.
4- MOLA VERİN.
Hava kararacak ve yetişemeyeceğiz girdabına hiç kapılmayın. Olumsuz konuşmalar bulaşıcı bir hastalık gibi çocuğunuzu da bulaşır. Durumunuz ne olursa olsun onlara ayıracağınız zamanınızdan çalmayın. Saatte bir mola verin ve yayılıp yatmadan önce bir süre onlarla oynayın. Yakalambaç, yüzme gibi performansı yüksek oyunlar seçeceklerinden emin olabilirsiniz. Çocuk parkları onları mutlu eden mola yerleridir. Kendi bisikletiyle size eşlik eden bir yavrunuz varsa, yorulduğu için o sizinle çimlerde uzanmayı tercih edebilir.
5- PAPAĞAN OLMAYIN.
Yolculuk anında çevrenizde gördüklerinizi sürekli tekrarlamayın. Bilgilendirme demeçleri vermeyin. Çocuğunuzun ardına kadar açık olan algıları zaten sizden çok fazla şeyi görüp duyuyor. Ancak merak edip sorduğunda bu fırsatı kaçırmayın. O anı iyi değerlendirip, masal gibi anlatabilirsiniz geçtiğiniz şehrin ya da köyün tarihini. Orman içindeki bir patikada ilerliyorsanız, yol boyu heybenize attığınız dal, tüy ve yaprak çeşitleriyle mola da bir etkinlik yapabilirsiniz. Etkinlikte ağaç,kuş ve bitki isimlerini söyleyebilirsiniz.
6- ROTANIZI TRAFİKTEN UZAK SEÇİN.
Yol seçiminde, anayollara göre uzun olsa bile köy yollarını tercih edin. Az araç, çok mutluluk formülünü unutmayın. Biz, iki aylık bir tur için on ay rota planlıyoruz. Pedallayacağınız yol ile ilgili ön hazırlık şart. Yol dinamiklerini bilmek işinizi kolaylaştırır. Büyük bir şehre girip çıkmayı planlıyorsanız, geç saate bırakmamalısınız mesela. Şehir trafiği sizi canınızdan bezdirebilir.
7- MP3 ÇALAR VE FOTOĞRAF MAKİNESİNİ UNUTMAYIN.
Yoğun trafikte ya da şehir trafiğinde ilerlerken çocuğunuzun sakinleşmesi için müzik dinlemek doğru bir seçim olacaktır. Yola çıkmadan önce sevdiği şarkılardan veya gittiğiniz bölgeye ait çocuk şarkılarından oluşan bir karışım hazırlayın. İhtiyacı olduğunu hissettiğiniz anda ya da o istediğinde dinlemesine izin verin. Arkanızdaki küçük partnerin bağıra bağıra şarkı söylediğini duymak sizi de bulunduğunuz stresli ortamdan uzaklaştıracaktır.
Onlara ait olan bir fotoğraf makinası edinin. İstediği yerde ve zamanda kullanmasına izin verin. Çektiklerini görünce ne kadar kör olduğunuza hayret edeceksiniz. Faaliyet bitip geri döndüğünüzde ise onun çektikleri ile hazırladığınız görüntüleri birlikte izleyin.
8-KEYİF ALIN.
Önemli olan varmak değil yolda olmaktır. Çocuğunuz keyifliyken, bacak kaslarınız alev alev yansa da, güneş ensenizin çatında sizi kavursa da kahkaha atmaktan vazgeçmeyin. Yavrunuz yaşadığınız eğlenceli anları ve özellikle doğada olmanın zevkini asla unutmayacak.
9-KÜÇÜK KİTAPÇIKLAR EDİNİN.
Pedal çevirmeden sizin arkanızdaki koltukta ya da römorkunda seyahat eden bir yavrunuz varsa eğlenceli bir doğa kitabı edinin. Çiftlik ve tarım makinaları konulu bir kitapta işinize yarar. Kitaptaki resimlerin asıllarını gördüğünüzde mola zamanı gelmiş demektir.
Kitaplarını onun ulaşabileceği yerlere koyun. Römorkundaki cepler ve heybenin kolay açılan bir cebi doğru yerlerdir.
10- PARTNER ARAMAYIN.
Yalnız gitmekten korkmayın. Bekar ve çocuklu bir ebeveynseniz ya da eşinizin tura çıkmamak için her zaman üreteceği bir bahanesi varsa beklemeyin, çıkın yola. Bu özel yolculukta sadece siz ve yavrunuz olacaksınız, her anın tadını çıkarın.
Rüzgar arkadan essin, kahkahanız evreni çınlatsın.
Videolarımızı izlemek için lütfen kanalımızı ziyaret edin ve abone olun.
https://www.youtube.com/user/sonersarihan
Merhaba, ben iki senedir 4 yaşında olan oğlum ile birlikte istanbul’da polisport cocuk koltuğu ile bisiklet kullanıyorum şimdi 1 yasında olan ikinci oğluma da ön koltuk (weeride) aldım, istanbul’da burley marka iki kişilik bir römork bulabilir miyim bilemiyorum. tavsiyeleriniz benim için değerli olacaktır.
Bisiklet virüsü bulaşan bir daha bırakamıyor. Ne güzel belki bir gün yollarda buluşuruz. Burley marka römorkları, İstanbul’da Bisiklet Gezgini mağazasında bulabilirsiniz.
yazılarınızı okudukça yerimizde duramaz olduk.tekrar tekrar söylüyorum harikasınız.
Haydi dönsün tekerler ,aksın yollar o zaman .
Merhaba. Bisiklete en son lise yıllarında biniyordum ve en çok sevdiğim buz patenini de yine o yıllarda yapıyordum, o da ilk seneler tabi, sizin gibi elalem ne der sorularından kaçamadık ve bisiklete binmek ayıp oldu, buz pateninden uzaklaştım…Oysa içim öylesine doluydu ki aşkla bağlıydım aç kalırdım da buz patenine yatırırdım harçlıklarımı, okulu asardım paten kaymaya gitmek için… Belki biraz destek görsem şuan bu sporlardan birini meslek edinmiş olabilirdim, sağlık olsun napalım, sizleri zevkle gıptayla takip ediyorum, yavrunuz çok şanslı ve sizlerde tabi…
Ben İzmir de oturuyorum ancak şuan oğlumun sağlık sorunları nedeniyle Antalya dayım, nasipse geriye döneceğiz. Oğlum 5 yaşında ve 18 kilo, tedavisi devam ederken kilo almaya devam edecek tabi. Aracım yok, toplu taşım aracına da bindiremiyorum sağlık sorunu nedeniyle tehlikeli, hastaneye gelip giderken kullanmak için, herşeyden geçtim, hastane dışında oğlumla vakit geçirmek onu gezdirmek için, onun eğlenmesi için benim de hayattan biraz olsun zevk almam için bisiklet almak istiyorum, oğlum için de burley honey bee römork düşünüyordum gerçekten aşık oldum ancak bütçem elvermiyor,bisiklet olarak Mosso MARİNE folding bike 2016 almayı düşünüyorum 850 tl civarı, römork oğlum için çok rahat olacaktı ancak dediğim gibi çok pahalı, bunun yerine bisikletin ön tarafına yerleştirilen (oğlumu görmem lazım korkularım nedeniyle) kadro bağlantılı bir koltuk almak istiyorum, kilosuna uygun ne tavsiye edersiniz, 25 kiloya kadar çocuk koltuğu var mı acaba, bir de bisiklet seçimim yanlış mı siz ne uygun görürsünüz, fikirleriniz benim için çok önemli umarım kısa sürede (dönüş yaparsınız. (Bu arada oğlum evet 5 yaşında ama şuan bacak kemikleri tedavi nedeniyle zayıfladı ve çok güçsüz, bırakın bisiklet sürmeyi, yürümeyi ayaklarının üzerinde bile duramıyor, bir bebekten farksız o sebeple ona bisiklet almayı şuan düşünmüyorum, römork bakma nedenim hem bu, hem de gezdirirken ya da hastanede beklerken yorulduğunda uyuması için ona uygun olması tıpkı bir bebek arabası gibi)….
Size, evladınıza ve eşinize hayallerinizin peşinde, huzur ve mutluluk dolu gerçekten dolu dolu bir hayat dilerim…
Siz yaşayın gezin görün resim çekin paylaşın anlatın mutlu olun gülün ve bizlerde sizlerin hayatlarınızı okurken mutluluğunuza tanık olup gülümseyebilelim ki böylelikle kendi hayatınıza olduğu kadar bizimde hayatımıza renk vermiş olun…
Sevgiler…
Gülhan Hanım, merhaba.
Oğlunuza acil şifalar diliyorum.
http://minikgezgin.com/burley-cup-romork.html
Yukarıdaki yazıda römork hakkında yazmıştık. Faydası olmasını diliyorum.
Biz her zaman alabildiğiniz bisiklet en iyi bisiklettir deriz.
Bu anlamda pek çok düşük kalitedeki bisiklet iyi bir başlangıç yapmak için yeterli olacaktır bütçe sınırlı ise.
Ben içinizdeki ateşin sönmediğine çok sevindim.
Buz pateni hayallerinizin yaşadığını görmek umut verici.
Güzel dilekleriniz için teşekkürler,
emin olun siz de bizim hayatımıza renk kattınız, gülümsettiniz, düşündürdünüz,
eksik olmayın, sevgiler…