Çocukla Kampa Gitmek



Her mevsim keyifle yapılan ve çocukları en çok eğlendiren etkinlik elbette kamp yapmak. Son 10 yılın ortalama 1 yılını çadırda geçirmiş bir aile olarak, nasıl giderim, neleri almalıyım, ayy çocukla olur mu, diyenler için birkaç ipucu gelsin bizden.

DSC_2591

Önce bu tadından yenmeyen ve bağımlılık yapacak etkinlik için gerekli malzemeleri yazalım.

  • Mevsimine uygun çadır
  • Kişi sayısına göre uyku tulumu ve mat
  • Kamp mutfağı için mini ocak, ( biz bütan kullanıyoruz ) kap kacak. Tenceresinde pişir, kapağında ye mantığı güzeldir. İç içe geçecek şekilde tasarlanmış pişirme araçları geniş yer kaplamazlar. Kamp minimalizm demektir. Porselen yemek takımları evde kalsın. Ana yemek, aperatif ve tatlı içinde aynı çatalı kullanırsanız sosyeteden atılmazsınız korkmayın.
  • Yeterli miktarda yiyecek. Unutmayın açık havada iştahınız da açılır, fakat boşuna taşıdığınız her şey de sizin için gereksiz yük olacaktır.
  • Mevsime göre uygun kıyafetler ve elbette yedekleri
  • Doğada yapılabilecek etkinlikler için birkaç basit alet. Ana malzemeler doğada bol miktarda var merak etmeyin. Yani çocuk sıkılır diye kampa tablet götürmeyin.
  • Birkaç aile ile birlikte gitmek yeni başlayanlar için cesaret verici olabilir. Böyle başlayınca iş yükünü, sorumlulukları paylaşabilir, işleri imece usulü birlikte kotarabilirsiniz. Temel malzemeler bile bazı ailelerde olmayabilir. Bu konuda tecrübeli ailelerde ise genellikle ilk alınan çadırın, matın, tulumun yanına daha kalitelileri eklenmiştir. Bu malzemeleri paylaşarak kamp arkadaşı ailenizin tasarruf etmesini sağlayabilirsiniz.DSC_2693

Kamp Alanı



Kamp kuracağınız yeri çocukların rahatça koşturabileceği  bir yer seçmelisiniz. Görüş alanını kapatan yoğun ağaçlar, minik tepeler, çocukların kolaylıkla arkasına geçebileceği duvarlar, dereler olmamalı. Bunlar sizi sürekli tetikte tutarak, zevkinizi azaltır ve çocuklara daha çok kural koymanıza sebep olacağı için onları kısıtlar. Yoldan uzak bir yer seçmelisiniz, özellikle geceleri ana yola yakın yerlerde, çadıra ne kadar çok sesin ulaştığına şaşırabilirsiniz. İlk kamplarınızda şehirden çok uzaklaşmayın, kendi arabanız ile gitmediyseniz diğer ulaşım olanaklarının mesai saatleri dışında ne kadar ulaşılabilir olduğunu araştırın. Gittiğiniz yerde cep telefonu çekiyor mu, en yakın sağlık kuruluşu nerededir öğrenin. Bunları yapmak birkaç dakikanızı alacaktır sadece. Fakat acil bir durumda, bu bir dakikaya sahip değilsiniz.

Çadırınızı kurarken çocuklardan yardım isteyin, onları işe bulaştırın, yaşlarına göre sorumluluklar yükleyin. Polleri çantadan çıkartmak küçük yaştaki çocuklar tarafından dahi yapılabilirken, onları çadıra takmak ortanca çocuğun, pol kenarlarındaki çadır kazıklarını çakmak daha büyük çocuğun görevi olabilir. Eşyaları çadıra taşımak, çadır içindeki düzeni sağlamak, uyku tulumlarını çıkarmak, matları şişirmek hepsi görev paylaşımı ile yapılmalıdır. Böylece çocuklar çadır kurmayıda öğrenmiş olurlar.

Etkinlikleri Planlama

Patikada yürümek, yakınlardaki köyden ekmek almak, derede yüzmek, yakınlardaki çiftlikleri ziyaret etmek, kuşlara ekmek atmak, koleksiyon için ağaç kabukları, yaprak, çevredeki meyve tohumlarından toplamak, kuş gözlemi yapmak, çalılarla küçük barınaklar inşa etmek, sınırsız koşmak, çamurlanmak, kamp ateşi için çalı çırpı toplamak, ateş çevresi için taş bulmak, fotoğraf çekmek, gözlem defteri tutmak hemen akla gelen birkaç öneri olabilir.


DSC_1678

Çocuklarınızın üstünü kirletmesine, çimlere yatmasına izin verin. Özellikle kıyafet konusunda hiç kural koymayın. Zaten yanınıza yedek aldınız. Yakınlarda ufak bir dere varsa çocuklar, su kenarında çok keyifli vakit geçirirler bunu akılda tutun.

DSC_1468

Yemek

Yemek konusu elbette önemli ve sizi en çok bu korkutuyor belki de.Yüksek kalorili yiyecekler tercihiniz olmalı. Gün boyu ceplerde taşınabilecek kadar ufak ama ani enerji veren dut, kayısı, kuru üzüm gibi atıştırmalıklar ihmal edilmemeli. Çocuğunuz Tibet Çınar gibi kahvaltıda yumurtayı seviyorsa, taşıma sırasında başlarına bir şey gelmemesi için evde kırdığınız yumurtaları boş bir pet su şişesi ile güvenle taşıyabilirsiniz. Kahvaltıyı omlet ve meyve ile hallettikten sonra öğle yemeğine kadar atıştırmalıklar yardımcı olabilir. Öğlen yemeğinde ateş yakmak ve sucuk ekmek keyfi önerilir. Yemek sırasında bol yeşil salata ve sonrasında ellerinde kemirebilecekleri meyveler ile akşama kadar mideleri tok tutmak mümkün. Daha çabuk acıkan çocuklar için sandviçler hazırlanabilir. Akşam için soslu makarna veya kamp ateşinde mangala devam edilebilir. Sıcak çikolata veya ılık süt ile günü sonlandırmak çok iyi fikir olabilir. Böylece güneş battığında muhtemelen hızla düşmeye başlayacak ısıya daha çabuk alışmalarını da sağlayabilirsiniz.

Etkinlik malzemeleri

Bunun için aslında hiçbir sınıra sahip değilsiniz. En kolay bulabilecekleriniz ise; gözlem için bir dürbün, kuş, bitki ve ağaç çeşitlerini tanıtan kitaplar, dereden balık tutmak için basit bir süzgeç veya olta takımı, boyalar, yeteri kadar beyaz kağıt. özellikle kurumuş yaprakları boyamak, minik sürüngen ve böcekleri çizmek  çok eğlencelidir. Gözlem defterini de unutmayın.

DSC_6199

Kamp alanları karanlık olacağı için el feneri, kafa lambaları ve yedek pillerinizi ihmal etmeyin. Karanlık bastırdığında bu fenerler ile ne kadar çok eğlendiklerine şaşıracaksınız. El beceriniz varsa çadırın duvarını bir gölge oyunu sahnesine dönüştürmek için öncülük edin. Gitmeden önce ilgili internet sitelerinden bununla ilgili çözümler, tiyolar alabilirsiniz.

Giyim

Hava yaz ise bırakın çocukları çıplak gezsinler. Hava soğudukça yapmanız gereken şey katmanlı giyinmeyi öğretmek. Yani lahana gibi. Terleyince ıslak kalmamaları için merinos yün içlik ya da polyester içlik kullanabilirsiniz. Günlük hayatta kullanmaya alıştığınız pamuklu giysileri çocukların çok daha aktif oldukları ve terledikleri kamplara ve faaliyetlere götürmeyin. İçliğin üzerine bir kıyafet, en üste ise bir kat yelek, hava soğudukça mont tercih edilebilir. Yanınızda en çok bulunması gereken yedekler ise çorap ve ayakkabıdır. Çizme tercih eden çocuklar da olabilir.

DSC_3450

Uyku

Uyku öncesinde çocukları rahatlatmak için kitap okumak en güzel aktivitedir. Hava çok soğuksa uyku tulumunun içine sıcak su torbası yerleştirmek iyi bir fikir olabilir. Evde uyku rutinleri olan çocuklar için aynı ortamı kampta da sağlamak önemli. Çocuğunuz alışkınsa bebekler için “White noise” beyaz gürültü adıyla bilinen sesler dinletilebilir. Ya da evde uyurken dinlediği bir şarkı varsa o da kullanılabilir. Öğle uykusuna dalmakta zorlanan küçükler için ise çadırı karartmak için üstünü örtmek işe yarar.

DSC_5381

Kamp alanında en çok kullanacağınız ve en önemli malzeme ise büyük bir çöp torbasıdır. Geride hiç ama hiçbir atık malzeme bırakmamalısınız.

DSC_5398

Eğitimler

Kamp alanını bir eğitim ortamı, fırsat eğitimi için kullanmak mümkün. Doğa ile ilgili kuralları burada öğretebilirsiniz. İlk kural; dokun ama bozma olabilir. Kamp çevresindeki hiçbir karınca ve kuş yuvaları, köylüler ya da hayvanlar tarafından düzenlenmiş hiçbir şey bozulmamalı. Çocuklar bunlara  dokunmak isteyeceklerdir doğal olarak. Önemli olan düzeni bozmamak. Yapıyı ortadan kaldırmamak. Çocuklara bunlarla ilgili hikayeler anlatabilir, kendi evinizdeki düzenden, odalarındaki özgürlüklerinden bahsedebilirsiniz.



DSC_5290DSC_5299

DSC_5303

 

 

 

 

2 Yorum
  1. annegözüyle 46 sene ago
  2. Süleyman Bingöl 48 sene ago

Yorumunuzu yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.