Mysia Yolları Bisiklet Rotası



Yaşanabilir bir kent denilince büyük binalar, dev alışveriş merkezleri ve lüks araçlarla dolu caddeler aklımıza gelirdi düne kadar. Şimdi ise geliştirilen projeler ile trafik sorunu olmayan sağlıklı ve çevre dostu şehirler düşer oldu aklımızın köşelerine. Üstelik, yöre halkının kalkınmasını hedefleyen, sürdürülebilir turizmin hayata geçirilmeye başlanması da en önemli hedefleri arasında bu yaşanabilir kentlerin. Bu hedeflerin amacına ulaşması için bisiklet de en baş köşeyi alıyor haliyle.
Yaşanabilir şehir olma yolunda bisiklet ile büyük mesafeler kateden belediyelerden birisi ise; Bursa Nilüfer Belediyesi. Belediye, 1999 yılından itibaren yeni nesillere temiz bir çevre bırakmayı hedefleyen projeler üretiyor. Bisiklet yollarını uluslararası normlarda düzenleyerek, bisikletin kent ulaşımında tercih edilen bir araç olması içinde çalışıyor. Şehir içinde kurdukları akıllı bisiklet istasyonları ile 35 bisikleti halkın kullanımına sunan Nilüfer Belediyesi Nilespit adını verdikleri bu uygulamaya yeni istasyonlar eklemeyi de hedefliyor.


Böyle güzel bir projelere imza atan Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen bir çalıştaya davet edildik geçen aylarda.” Mysia Yolları” adını verdikleri alternatif turizm destinasyonuna, bisiklet ilgili projeler üreten bisiklet grupları, dernekler, blog yazarları, bisiklet aktivistlerinden oluşan 90 kişilik bir katılım sağlandı. İki günlük program dahilinde rota hakkında bilgilendirildik ve diğer şehirlerde yapılan faaliyetler ile ilgili fikir alış verişinde bulunduk. EDOSK (Edirne Doğa Sporları Kulübü , Muğla Bisiklet Topluluğu, Pedalla Bisiklet, SARDOS (Saros Doğa Sporları Topluluğu) , Bursa Acil Pedal, Şehrine Ses Ver ve birbirinden güzel bisiklet sevdalısı Türkiye’de ivme kazanan bisiklet kültürü ile ilgili paylaşımlarda bulunduk. Eksiklere yama yapalım, güzel örnekleri çoğaltalım dedik hep birlikte.


             M.Ö.1200’lerde Anadolu’ya Balkanlar üzerinden gelen Misler’in yaşadığı bölge Misya (Mysia) 
“Nilüfer Alternatif Turizm Destinasyonları” projesi kapsamında hayata geçirilen Mysia Yolları birbiriyle bağlantılı 35 doğa yürüyüşü, 6 bisiklet ( Demir at ) ve 4 atlı doğa yürüyüşü parkurunu, yamaç paraşütü, kamp ve karavan alanını barındıran 310 km’lik bir alana sahip. Çalıştay kapsamında gezdiğimiz rota 17. ve 18. Yy.dan kalan sivil mimari örneklerinin bulunduğu Gümüştepe Mahallesi’nden ( Misi Köyü ) başlayan ve Tahtalı ve Gölyazı gibi Bursa’nın en eski yerleşim yerlerini de içine alan doğasıyla ve tarihiyle şahane bir parkurdu.

           Misi Köyü kamp alanı

          Soğukta rota keşfine çıkmak için can atan ekip:)) 

          Ekibin pek mutlu olan diğer yarısı:))

              Rotada göreceğiniz eşsiz manzaralardan sadece biri.
Bölge yerleşiminin alternatif sürdürülebilir turizm ve ekoturizm ile tanışması bakımından ne kadar önemli olduğunu öğle yemeği yediğimiz Atlas Köyü’nde de hissediyoruz. Köyde imece usulü hazırlanan kuru fasülye, pilav, en sevdiğim karışık turşu ve taş fırın ekmeğinin tadına doyamıyoruz. Köy halkı rota üzerinde kurulu olan bina da ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlayacaklarını garanti ediyorlar. Dağıtılan kitapçıklarda ve internet sitelerinde Dağyenice, Atlas, Kadriye, Uçunkuru ve Maksempınar gibi dağ yerleşimlerindeki iletişim adreslerine de yer veriliyor.

Atlas Köy Kadınları Dayanışma Derneği’nden gelen bisikletlilerin aç ve açıkta kalmayacağına dair söz aldık:))

     Rota boyunca yolumuzu süsleyen sarı çiğdemler.
Nilüfer Belediyesi’nin çalışmaları sonucunda oluşturulan parkurda uluslararası standartlara uygun işaretler, yönlendirme levhaları, bisiklet yolunu gösteren sarı renkli üçgen semboller ve telefonunuza indireceğiniz QR Code Reader programı ile harita bilgilerine ulaşabileceğiniz QR kodlarının bulunduğu işaretler dahi mevcut. İşin başında sevgili üstad Serdar KUŞKU olunca ortaya çıkan işin kalitesi de tavan yapmış haliyle.

            Bu eşsiz rotanın mimarı Serdar Kuşku.

 Rota keşfinden sonra yapılan değerlendirme ve sunum aşaması.

Bisiklet turlarında cezvesini, kahvesini ve fincanlarını heybesinden eksik etmeyen Urim baba.



Şehrin keşmekeşinden bunalan ve yeni kaçış noktaları arayanlar için bulunmaz nimet olan bu yollar üzerindeki Gölyazı’ya ulaştığımızda ise keyfimiz ikiye katlanıyor. M.Ö. 5. Yy’a kadar dayanan bir geçmişe sahip Gölyazı’da yel değirmenleri, kent surları, Ağlayan Çınar, Aziz Ponteleimon Kilisesi ve tarihi Gölyazı evleri rotanızda yer alan noktalardan. Siz, sandal turunu ve erken saatlerde kurulan balık mezatını da yapılacaklar listenize eklemeyi unutmayın.


Nilüfer Belediyesi’nin web sitesindeki Mysia rotası nı inceledikten sonra plan yapmaya başlayabilirsiniz.

 12-14 Mayıs 2017 tarihinde  80 bisikletlinin katılımıyla gerçekleşen 150 km’lik Mysia Yolları Bisiklet Turu’ndan bir an. Sonraki yıllarda katılmaya ne dersiniz?

 

2 Yorum
  1. En iyi yerler 48 sene ago
    • Anne Gezgin 48 sene ago

Yorumunuzu yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.