10 Adımda Çocuğunuza Bisiklet Kullanmayı Öğretmek.



Yakında bahar geliyor.  Havalar ısınacak. 4 duvar arasından kaçmamak için ” ama hava serin! ” şartını öne süren ebeveynlerinde gardı düşecek. Hasta olur, soğuk alır efsaneleri rafa kalkacak.  Haydi bakalım, yoksa kurtlanacaksınız evde. Kutulardan ( ev, iş, avm, okul ) çıkın ve çerçevelerin ( laptop, tablet, tv, akıllı telefon ) karşısından kalkın.” 



1-DSC_4080

4 mevsim yaşayan cennet ülkemde, parıltılı rengarenk bisikletleri, minicik kaskları, cicili bicili eldivenleri ve minik zilleri ile böcekler gibi dolanıp duran bisikletli mutlu çocuklar doldursun her yanı. Ebeveynler, sizde bırakın pek sevdiğiniz düt dütlerinizi. Hem göbişler azalır biraz. Bisiklet candır.

Çünkü bisiklet ;

Çocukluktur : hayatla izdivacın balayı günlerinden
Hayal gücüdür : durduğunda devrilir
Aşktır : her bahar sırtınızı ürpertir
Bahardır : papatyalarla aynı nebattan.
Yazdır : yaz yaz bitmez bir metnin iki noktası
Ütopyadır : ayaklar hep havada
Kırmızıdır : hayali cihan değer, hele bir ihtimal iken
Rüzgar gülüdür : kır evinin verandasında *

* Aydan Çelik. “Bisiklet Manifestosu”ndan alınmıştır.

Fakat bir saniye, yoksa siz hala yavrunuza öğretmediniz mi bisiklet kullanmayı? Hemen anlatalım nasıl adım adım ilerleyeceğinizi.

1- Bisikletli yaşamı evinize taşıyın

Bebekler, çocuklar yaparak, örnek alarak öğrenir. Konuşmayı nasıl öğrendiniz sanıyorsunuz. Bütün araştırmalar gösteriyor ki, ebeveynler müzikle ilgileniyorsa, spor yapıyorsa çocukların buna yatkınlığı artıyor. Evde ne kadar çok bisiklet sohbeti yapılıyorsa, ne kadar çok bisikletli gezgin ağırlanıyorsa, masada, sehpada bisiklet dergileri, bisiklet kitapları varsa o kadar iyi.

1-DSC_5998

Evin içinde, bahçesinde onu gören, sohbetlerde bisikleti duyan,  çocuk için  onu kullanmak zaten sıradan ve olması gereken bir şey olarak algılanacaktır,Evde oluşan bisiklet iklimi diyelim biz buna. Ebeveynler, televizyondan uzak, ekran karşısında yaşanmayan bir hayat sürüyorlarsa ve belli bir kültür çevresinde geçiyorsa günlük yaşam, elbette çocukta buna uzak kalamayacak. İşi daha da ilgi çekici kılmak için,  bisiklet konulu hikaye kitapları alabilir, bisiklet şeklindeki oyuncaklardan edinebilirsiniz. Anne ile baba bisiklete biniyor ve çocuk bunun yaşamınızın bir parçası olduğunu görüyorsa işte bu süper bir yatırım evladınız için. Çocuklar sizin elinizde gördükleri bir şeyi almaya bayılırlar. Kaskınız onun için eğlenceli bir  oyuncak olabilir. Böylece sizin kafanızda gördüğü kaskı takmak için daha çok istekli olacaktır.



1-IMG_0666

Tibet Çınar annesinin kaskı ile oynuyor.

1-DSC_6199

Evdeki kasların hepsini toplamış, kask satıcılığı oyunu oynayan oğlum.

Çocukların kask takmasını sağlamak için onların sevecekleri tarzda hazırlanmış hayvan figürlü  modelleri  var. Çocuklar bunlara bayılır, böylece kask takmaya da alışmış olurlar. Ülkemizde pek yaygın olmayan, bisiklet sporcularının kartlarını, çıkartmalarını bulabilirseniz dışarıdan getirtin. O’na kahramanlar yaratın. Belki futbolu aklınıza getirirseniz ne demek istediğimi hızlıca kavramış olursunuz. Milyonlarca çocuğun üzerinde futbolcu resmi olan süt için ağlamasının da ve “Messi” forması giyerek mahalle içinde patlak topu ile gururla dolaşmasının da sebebi  bahsettiğim iklimden kaynaklanıyor. Kimse çocuğunu özellikle futbola bulaştırmaya çalışmıyor olsa da,bu kendiliğinden oluyor. Hatta bunu engellemek mümkün değil.

Onlara minik birer bisikletçi gibi davranın. Minik eldivenler, suluklar alın. Hatta sizin üzerinde gördüğü jerseyin aynısını ona da alırsanız çok sevinirler.

1-DSC_0858_resize

Edirne’nin harika insanları adına, Edosk’un hediyesi olan tam fonksiyonlu bisiklet forması. ( jersey )

Dediğim gibi bisikletli bir yaşamın içindeyseniz, çocuğunuzun etrafa bırakılmış kask, bisiklet dergisi vs bulma olasılığı zaten çok yüksek. Bunun gerçekleşmesi için kurgular yapmanıza ve eylemlerinizi ince ince tasarlamanıza gerek yok. Kısacası armut dibine düşer.

1-DSC_4675

Bisiklet Film Festivali için gemi ile adalara giderken. Sevgili Aydan Çelik ve Erim Bikkul’da bizimleydi.

1-_DSC0068

Sevgili Hasan Söylemez ve Gürkan Genç sunumlarını yaparken Tibet Çınar şaklabanlık peşinde.

2- Bebek koltuğu alın ve kullanın

Kullandığınız bisikletin arkasında takılan bebek koltuğu bisiklet fikrine sağlam bir giriştir. Bebeğiniz rüzgarı yüzünde hissetmeye, koltukta biraz hoplayıp zıplayarak neşelenmeye başlayınca zaten müptelası olacak. Bebekler hareket eden her şeyi sever.  Doğaya, bir camın, metalin arkasından değil dokunacak kadar yavaş ve hissedip anlamlandırabilecek kadar yakın olmaya bayılacaklar. İç güdülerimiz böyle yaşamaya alışkın aslında. Eğer siz cesur olursanız ve vazgeçmezseniz her gün binmek için mızıldanacaktır bizden söylemesi.

1-SAM_0033_resize

Bebek koltuklarının selenin önüne ve arkasına takılan modelleri var.
İlgili yazıya buradan ulaşılabilir. 
Dikkat: Bebeğinizin boyun kaslarının kask ( özel yapım çok hafif bebek kaskları, boyunlukları mevcut ) takmak için yeteri kadar kuvvetli olduğuna emin olun !

1-bebek koltuğu ve ebeveyn bisikleti

3- Römork alın ve kullanın.




Düzgün oturmaya başladıktan sonra 1 yaştan önce dahi uzun uzun binebileceği hatta, bu uzun gezilerde öğlen uykularını uyuyabileceği harika aletlerdir bunlar. Birkaç arkadaşla Türkçe literatüre sokmaya çalıştığımız hali ile “kapsül” diyoruz ama bakalım ne olacak ilerideki ismi. Römork kelimesi bize her zaman Hollanda Türkiye turumuzda 3660 km boyunca duyamayacağımız bir şeyi; Edirne’de sınırdan girerken römorkun plakası olup olmadığını soran görevliyi hatırlatıyor. Görevli benim şaşkın bakışlarımı görünce “Ama çok büyük görünüyor.” demişti. Evet, büyük görünüyor ve ebeveynlerde acaba nasıl olur diye endişe yaratıyor ama, çok stabil ve kullandıkça  bacaklarınız güçleniyor ve kolaylıkla çekebiliyorsunuz. Çocuğunuzun sevdiği oyuncaklarını yanlarına koymayı unutmayın.

1-DSC_0110

Tibet Çınar köpeğine üzüm bağlarını anlatıyor.
Kapsül kelimesi, astronotları çağrıştırıyor. Bu kelime çok hoşumuza gidiyor bizim. Kaskı içinde minik astronotlara benzeyen uyku meleklerimiz,  rüyalar ülkesine römorklarının içinde de rahatlıkla ulaşıyorlar. Deneyin göreceksiniz. Tabi ki, bu uyku meselesi falan öyle basit değil. Yani; ben bebeğiniz römorkunda, hatta bebek koltuğunda uyur derken, bebeğinizin ev ortamında da gayet sorunsuz uyuduğunu düşünerek yazıyorum. Maalesef bu çok kolay meseleyi evin içinde dahi çözememiş aileler var. Anneye, babaya sarılmadan, emmeden uyumayan, hele uyutulmak için sallanan bir bebek elbette bebek koltuğunda da zor uyuyacaktır. Bir avantajı şu ki, dışarıda aktif şekilde vakit geçiren çocukların uykuya dalması daha kolaydır. Bebek arabasında gezdirirken bunu yaşamışsınızdır muhtemelen.

Dikkat: Römorkunuzun uluslararası güvenlik testlerinin yapılmış olduğuna emin olun. Römork, sizinle birlikte bisiklet sürmeye henüz hazır olmayan çocuğunuzun bisiklet yolculuklarınızdan uzak kalmamasını sağlayacaktır. Bizim uzun yıllar kullandığımız römork ile ilgili yazı burada. 

1-IMG_0284

4-Üç tekerlekli  bisiklet alın ve kullanın

Bebeğinizin gelişim düzeyine göre 1-2 yaş arasında kullanılabilir. Arkasından ebeveynin ittirdiği gidonu da olan bu araçlar, çocuğunuzun gidona alışması için önemli. Gidonu sağa sola çevirerek yön vermek nasıl oluyor bunu hissetmeye başlayacaklar. Çocuğunuzun pedal çevirmesine daha çok var aslında ama, bu aletin pedalları da var ve uzun vadeli bir yatırım için işe yarayacak bu pedallar. Sadece ön tekerleğe bağlı olan ve siz ittikçe de tekerlekle birlikte dönen, ilerleyen pedallar bunlar. İlk pedal basma çalışmaları için çok uygun araçlar. Elbette pedallarla kendini ilerletemeyecek kadar küçük olacaklar. Zaten bu tür aletlerde, ağırlık noktası arkada olduğu ve önde yük olmadığı için, çocuk pedal çevirse dahi tekerlek çoğunlukla boşa dönüyor. Ancak kendi gücüyle ilereleyebildiğini biraz da olsun hissedebilmesi için kullanılacak güzel bir araç yinede.Çeşitli oyunlar da işe yarar. Anne veya baba uzakta kollarını açıp beklerse ve ona doğru hızla gidip yanından geçerek veya boğa taklidi yaparak ilerlerseniz, matadorculuk oyunu oynarsanız gidona, pedallara,  seleye oturmaya ilk alıştırmalarını yaptırmış olacaksınız.

1-ilk bisiklet

 Üç tekerlekli pedalsız bisiklet alın ve kullanın

Ebeveynin ittirdiği 3 tekerlekli bisiklet ile alıştırma bisikleti arasındaki bir araç diyebiliriz. 2-3 yaşa kadar zevkle, sıkılmadan kullanılabilirler.  Hatta alıştırma bisikletini edindikten sonra dahi arada sırada bunu kullandırabilirsiniz. Alıştırma bisikleti mantığında hazırlanmış bu araçların belki de tek farkı arkada iki tekerleğe sahip olması. Minik bacakları güçlendirmek ve sizin katkınız olmadan ilerleyebileceği duygusunu kazandırmak için çok faydalı. Yaşı ilerledikçe daha uzun mesafelere ve sürelere ulaşmasını sağlamaya çalışmalısınız. Biz 2 yaşına gelmeden önce kullanmış ve çok memnun kalmıştık. Arabanızın bagajında kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Hemen bir parkta, sahilde çıkartıp kullandırın. Bratislava’dan aldığımız bu aleti, Budapeşte, Prag ve Berlin’e kadar uzun mesafeler boyunca taşımıştık. Plastik olduğu için çok ağır değildi. Belki tek dezavantajı koltuk boyunun ayarlanamıyor olması. Fakat dizlerini çok kırarak biniyor olsalar bile dokunmayın kullansınlar. Çocuklar bu aletin üzerindeyken birbirlerini itmeye de bayılıyorlar. Uygun zemin olursa ve sıra ile kullanmalarını sağlarsanız saatlerce birbirlerini iterek oynayabilirler.

1-Çek Cumhuriyeti. Bratislava'dan bu yana artık 3 adet bisikletimiz var. Tibet Çınar kendi deyimi ile vavi bisi si ile çok mutlu.

Çek Cumhuriyeti’nde Elbe nehri kenarında nehre inen eğimli yolda eğlenen Tibet Çınar

 5-Pedallı oyuncak araç alın ve kullanın

Ülkemizde akülü modelleri daha çok satılsa da,bu aletin aslı pedallıdır. Çocukların ayak kaslarını en çok geliştirecek alet de budur. Denge problemi olmadığı için pedal çevirmeye odaklanacak ve farkında olmadan bacakları bisiklete hazır hale gelecektir. Bisiklete geçtikten sonra dahi kullanmaya devam edebilir elbette. Biz asla yapmadık lütfen sizde akülü modellerinden almayın. Çocuğunuz sadece kendi gücü ile gidebileceğini hiç unutmasın. Direksiyonu olanlar yerine gidonu olanlarından bulabilirseniz elbette daha iyi olur.

SAMSUNG

Tibet Çınar imar işlerine girişmek üzere.

Pedallı oyuncak araçların fonksiyonlu olanları çocukların daha çok ilgisini çekiyor.

6- Alıştırma bisikleti alın.

Tibet Çınar iki yaşına gelmeden kullanmaya başladık. Siz biraz daha önce yada sonra yapabilirsiniz. Türkiye’de en çok atlanan ve en önemli aşama budur. Halbuki, çocukların hem kendi güçleri ile götürdükleri hem de kontrolün tamamen kendilerinde olduğu ve düşme tehlikesi olmadan doğal denge duygularını güçlendirebilecekleri mucize alet de budur.

1-IMG_0354_resize

Aslında herkesin bildiği ama unuttuğu üzere ilk bisiklet de buna benzer bir şeydir. İcat edilen ilk bisiklette pedalsızdı.

1-4352111257_c1fa1b1f96_o (1)

Fotoğraf bu linkten alındı.  “Celerifere”adını taşıyan bu alet 1791 yılında yapılmıştı.

Çocuğunuz alıştırma bisikletinin üzerinde yaşına ve becerisine göre 10 dk ile bir kaç saat içinde ilerlemeyi ( sürmeyi değil ) kendiliğinden öğreneceklerdir. Yürümeyi tam olarak başaran ve koşma aşamasına yaklaşmış bütün çocuklar ise kolaylıkla uzun süre kullanabilir. Alıştırma bisikletlerinin bazı modellerinin arkasında ebeveynin tutması için seleye tutma yerleri yapılmıştır.  Kısa mesafelerde işe yarar ama kullanmak elzem değil. Bu tutma sapı, daha çok ilk denemeler sırasında yana devrilmesin diye işe yarıyor. Yani; çocuğunuzu üzerine ilk bindirdiğinizde henüz ileriye doğru gitmeye başlamadan önce. Alıştırma bisikletine bindiği andan itibaren gidondan asla siz tutmayın. Düşmeyeceği güvenini çocuğunuza kazandırdıktan sonra, bisikleti arkadan tutuyor olsanız dahi bunu ona göstermeyin. Kontrolün kendi elinde olduğunu düşünmek çok hoşlarına gidiyor. Biraz büyüdüğünde arkasına dönüp tutup tutmadığınızı kontrol edecek, hatta size tutma diyecektir zaten. İlk seferlerde sağa sola devrilmeler yaşayacaktır, bu sebeple çimenlik zeminde başlayabilirsiniz. İlk denemelerde kendisi adımlarken sanki bisikleti altında taşıyor, bacaklarının arasında sürüklüyor gibi görünecek ki bu normal. Giderek seleye daha çok oturmaya, sonra adımlar atarken diğer ayağını kaldırmaya başlayacak. Zaman verin, destekleyin ve övün.

1-alıştırma bisikleti

Hollanda Türkiye turumuz boyunca Almanya’dan itibaren bisiklet römorkumuzun arkasında taşıdığımız alıştırma bisikleti. Kabaca 3000 km den daha fazla.

İlk günlerde sele boyunu ayak tabanları tamamen yere düzgün basacak hatta dizler hafif bükük olacak şekilde ayarlamalısınız. Zaman içinde tabanından ayak parmaklarına doğru tamamen değmeyecek şekilde yavaş yavaş yükseltebilirsiniz. Giderek şöyle olacak, sadece bisikleti çok az sağa sola yatırdığı zaman ayağının ön tarafı yerle temas ederek itebilecek kadar yükseltmiş olacaksınız. Bundan sonra sağa yada sola yatırdığı bisikletini tek bir ayağı ( mesela sağ ) ile iterek ( bu sırada diğer ayağı zaten değmiyor olacak ) az da olsa ayakları havada gitmeye ve sonra bu sefer ters ayağı ( bizim örneğimizde sol ayak ) ile ikinci bir itki oluşturduğunu göreceksiniz. Bu anlattığımı yaptığı için ve gidonu da tam olarak kontrol edemediği için bu aşamada tamamen düz gitmeyecek ve kavisler çizecektir. Hatta geniş bir meydanda olursanız, geniş daireler çizdiklerini görebilirsiniz. Ayakları ile ittirmekten yorulduklarında, bisikletten değil ama çocuğunuzun bel bölgesinden ittirebilirsiniz. Omuzlarından ittirmeyin, bedenlerini seleden ileriye kaydırmış ve dirsekleri ile bileklerine yük bindirmiş olacaksınız. Sırttan kastım ise seleye yakın kısım. Buradan iterken elinizi geniş tutun. İtmek için onayını alın. Bazı çocuklar istemeyebilir. Ayaklarını kaldırdığından emin olun. Eğer kendisini itmekten çabuk yoruluyorsa, çok hafif eğimli yerlerde aşağıya doğru deneyebilirsiniz. Aşırı hızlanmayacağından da emin olun. Diğer ebeveyn karşıda bekleyerek kendisine doğru gelmesini sağlayabilir. Çok hafif eğimli yerlerden cesaretle indiklerini göreceksiniz, yeter ki siz panik yapmayın. Yaz kış kullanın ilk günlerde evin içinde dahi kullanabilirsiniz.

1-IMG_1015

Kötü hava yoktur yanlış giyim tercihleri vardır.

7- Pedallı bisiklet.

Burada bir parantez açmak gerekiyor. Eğer daha önceki aşamalara yetişememişseniz yada onları halihazırda atlamışsanız ve zaten çocuğunuz şu anda pedallı bisiklet kullanma yaşına geldiyse eğer, şu an bulunduğunuz yerden başlamanızı tavsiye ederiz. Yani, boyuna göre çok küçük bir alıştırma bisiklet almayın. Bunu yapmak yerine bisikletinizin pedallarını sökebilirsiniz. Arkasında denge tekerlekleri olan bir alet almadığınızı umuyorum. Bu bisikletler ülkemizde çocukların bisiklet öğrenmesinin önündeki en büyük engel hali hazırda.

1-DSC_9486

Yine de böyle bir bisikletiniz varsa arka göbeğe takılı yardımcı tekerlekleri kaldırın, kullanmayın. Çocuğunuz denge duygusuna zaten sahip.

Dikkat : Pedalları söküldüğünde dahi çocuğunuzun ayaklarının yere değmediği bir bisikleti kullanmayın. Çocuğunuz diğer aşamaları atladığı için şu anda dengesini kendisi sağlamak konusunda yeteri kadar deneyime sahip değil. Bunu telafi etmek için denge tekeri ( yardımcı tekerlekleri ) olan bir bisiklet de kullanmayın. Zaten muhtemelen bu bisikletin boyu çocuğunuzun için yüksek olacaktır. Eğer ayakları değmediği halde bu bisikleti kullandırırsanız bu denge tekerlekleri denge duygusunu olumsuz yönde etkileyecektir. Pedallar ise kendisini şu aşamada pedallarla götürmesi mümkün olmadığı için bir yük haline gelecek. Burada bir kısır döngü oluşuyor farkındaysanız. Çocuk dengesini sağlamak için hiçbir şey yapmıyor, sağa sola yattığında zaten devrilmediğine güveniyor. Pedallarla kendini götüremediği için ilk birkaç metre, ebeveyn tarafından ittiriliyor. Bir süre sonra ebeveyn yoruluyor. Çocuğuna pedallarla kendini götürmeyeceği kadar büyük bir bisiklet aldığından habersiz olan ebeveyn çocuğunu tembellikle ve üşengeçlikle suçlamaya başlıyor. Sonuçta bu bisikletle bir kenara bırakılıyor. Çocuğun bisiklete başlaması yıllarca gecikmiş oluyor.

Bisikletin pedalların hemen sökün ve bir önceki maddede anlattığımız alıştırma bisikleti gibi kullanın. Alıştırma bisikletine göre, ağır olacağı için biraz daha zor itebilir bisikleti, sabırlı olun. Atladığınız maddelerdeki yetenekleri kazanmadan pedalları takmayın. Pedalların önce bir tanesini takarak deneme yapabilirsiniz. Sonra aşağıdan devam edin.

Persentil tablosunda ileride yer alan bir çocuğunuz varsa 3 yaş, eğer daha yavaş gelişen bir çocuğunuz varsa 4 yaş civarında ilk denemeler yapılabilir. Aynı yaştaki çocuklar arasında çok belirgin farklar olabilir. 16 inç bisikletlerle başlayabilirsiniz.

1-pedallı bisiklet denge tekerlekleri çıkartılmış

Çocuğunuz size hazır olduğunu gösterecektir. İlk aşamaları atlamamış, bütün aşamalardan doğru zamanda geçmiş ve boyuna uygun bisiklete sahip olan bir çocuk için yazmaya devam ediyorum; Seleyi yine yere yakın konuma ayarlayın. Hem pedal çevirmek hem denge kurmak hemen gerçekleşmeyebilir. Sürekli cesaretlendirin. Önce sağ yada sol pedala yüklenip diğerini yakalamaya çalışacaklar. Denemeleri ve öğrenmeleri için zaman verin. Gidondan tutarak yanından gitmeyin. Gidonu tek tarafından çekmeniz, itmeniz denge duygusunu kazanmasına hiçbir olumlu etki yapmaz. Selesinden tutarak kendisinin sağlayamadığı sahte bir denge duygusu yaratmayın. Vakti geldiğinde hem pedal çevirmeye hem de dengede durmaya başlayacak. Bunun dışında biraz daha büyüdüğü için artık omuzlarından ve elbette her zaman belinden destek verebilirsiniz. Bisikleti yönlendirmek her zaman çocuğunuza kalmalı. Çocuklar doğal olarak her zaman pedallara veya gidona bakmaya çalışacaktır. İleriye ve uzağa bakmaları gerektiğini hatırlatın. Bunu zamanla yapmaya başlayacaklar hiçbir adım için acele etmeyin.

Fren konusunu en başta hiç kurcalamayın, pek çok çocuk 5 yaşına yaklaşırken dahi freni doğru düzgün kullanamaz. Ayaklarını yere sürterek durmaya çalıştıklarını göreceksiniz. Bırakın yapsınlar. Hatta ayakları yetişmediği için ayakkabının burun kısmın yere sürterek çok sayıda ayakkabıyı doğal ömründen önce haşat edecekler.  Başlarda o kadar hızlanamayacaklar zaten. Önce hareket etmeyi öğretin, fren kısmı kafalarını karıştırmasın. Kaliteli bir bisikletiniz yoksa, frenin iş olsun diye takılmış olduğunu zaten görebilirsiniz. Yine de eğer deneyecek olursanız bisiklet hareket etmiyorken dahi elin içi elcikteyken parmakların fren koluna ulaşmadığını, hadi dokunsa bile tutup çekecek kadar kavrayamadığını görebilirsiniz. Vakti var acele etmeyin.

8- Weehooo

Bu harika aleti biz 14 ülke boyunca, on binlerce km kullandık. Alp dağlarına çıktık. Baltık denizinin çevresinde dolaştık. Yakında, Türkiye’de olacağını söyleyerek bu konuda bir de müjde verelim size.

1-DSC_5331

İsveç Tayga ormanlarını oğlumla keşfediyoruz. 

Weehoo ritm duygusunu öğretmesinin yanında, çocuğunuzun ayaklarını da çok güçlendirecektir.

 

1-20150117_164310_Richtone(HDR)

8- Daha yüksek kadrolu bisiklet.

16 inç bisiklet üzerinden pedal çevirmeye başladıktan sonra çocuğunuzun boy gelişimine göre 20 inç bisiklete geçebilirsiniz. Bunun için acele etmeyin. Nasıl büyükler kendilerine küçük gelen kadro üzerinde bisiklete daha hakimlerse, akrobasi bisikletleri böyledir bilirsiniz, çocuklarında 16 inç bisiklet altlarında küçüldükçe daha rahat hissedecek ve kendilerini geliştireceklerdir. Geliştirmekten kastım, bisiklet artık daha hafif kaldığı için daha uzak mesafelere gitmek, daha uzun süre bisiklet kullanmak. Ayrıca bir ellerini bırakarak bisiklet kullandıklarını size gururla söyleyeceklerdir günü geldiğinde. Gidon hakimiyeti tam olarak sağlandığında, frene yavaş yavaş dokunmasını öğretebilirsiniz. Fren konusunda kendilerini geliştirmeleri zaman alacaktır sabırlı olun. Pek çok çocuk önüne çıkan ani bir durumdan fren ile kurtulabileceğini bilse dahi o anda gidonu kırmayı tercih edecektir. Onların refleksleri bizimki gibi çalışmıyor. Siz bunu hızlandırmak ve fren yapmaya alıştırmak için önceden hazırlanmış mizansenler yaratarak, yere koyduğunuz bir dal parçasına veya bir ağacın hizasına gelmeden önce fren yapması için denemeler yapabilirsiniz. Giderek frene basmaları gereken zamanı öğrenecek ve frene parmaklarını uzatabilecek kadar becerikli olacaklar.

1-20151107_123916

24 ” bisikleti üzerinde Tibet Çınar

Dikkat : Çocuklar freni olmayan ve gidonu sürekli dönen bisikletten freni olana geçtikleri zaman bisikleti park ederken yada yerden kaldırırken fren kablosunun ne tarafta olduğuna dikkat etmeyebilir. Böyle olunca ve gidon aksi yönde çevrilince fren kablosunu zorlanır ve gerilir bu konuda dikkatli olun. Bu durumu göstererek izah edin.

9- Birlikte sürün.

Birinci maddeye benzer şekilde bisikleti yaşamınızda tutmaya devam edin. Yaşı küçük  olsa da bisiklet etkinliklerine  götürün.

1-20151107_124111

Tibet Çınar şimdiden yol bisikleti istemeye başladı bile. 

1-20151107_124208

İşte dünyanın en mutlu ailesi.

Bisiklet down hill videoları izletin. Ekstrem yarışları birlikte izleyin. Mağazalara birlikte gidin. Bisikletlerinizi tamir ederken onlara da bir iş verin. Ellerini bulaştırsınlar işe katılsınlar.

1-DSC_8613

Tibet Çınar banyoda bisikletini yıkıyor.

1-DSC_8615_resize

Lastik tamirine yardımcı olan oğlum.

Birlikte uzun tura çıkarsanız, birlikte kamp yaparsanız, hele bunları bebekken yaparsanız ileri ki yaşamında yüzünün doğaya açık olacağını düşünmemek için hiçbir sebep yok. Geleceğin doğa sporcularını, doğa koruyucularını, çevre konusunda hassas insanları da böyle çekirdekten yetişir.

10- Önemli notlar

1- Kask, eldiven, gözlük kullanımına azami özen gösterin. Bu alışkanlığı ufak yaşta kazandırın. Siz kasksız sürmezseniz çocuğunuz da sürmez. Kendisi kask konusunda çok dikkatli olmayan ebeveynlerin kendi çocukları için kılı kırk yardıklarını hep gördüm. Siz yanında olmasanız da kask takmasını, ömrü boyunca bunu alışkanlık haline getirmesini istiyorsanız kask takın.

1-DSC_0335_resize-001

2- Çocuğunuzu asla yalnız bırakmayın, alıştırma bisikleti ile çok çabuk uzaklaşabilirler. Çevrede tehlikeli eğimler, çukurlar, çitler, dikenli bitkiler olmadığına emin olun.

3- Trafiğe kapalı alanları kullanın. Spor alanlarında, parklarda dahi, koşturan daha büyük çocuklar, başka bisikletliler, joking yapanlar, hızlı patenciler gibi kişiler aniden önlerine çıkan minik bisikletlileri fark etmeyebilir. Bisiklete uçan bir balon bağlamak her zaman fark edilmelerini ve eğlenmelerini sağlar. Çocuk bisikletlerinin çoğunun arkasında bayrak direği takılabilecek yuvalar bulunur. Yoksa dahi, basit bir karbon çubuğun ucuna renkli üçgen bayrak yapmak ve arka göbek civarına sabitlemek gayet kolay.

1-100_9012

4- Övücü cümleler, yapay sevinç gösterileri, çığlıklar ve yüreklendirmeleri bol bol kullanın. Bisiklet kullanarak sevdiği bir şeyi yapmaya gidin.
Gittiğiniz yerde çok mutlu olmasını sağlayın. Bisiklet ile mutluluk arasında zaten doğal bir bağ var, bunu kuvvetlendirin.

1-DSC_0064

Bisiklet ile ulaşılan kırsal bir alanda bina gölgesi, trafik, ses yokken ne kadar mutlu olduklarına çok şaşıracaksınız. Doğada türü yok olan canlılardan birisi de insan aslında.

1-DSC_9403

Bisiklet kullandıktan sonra balonlarla oynaması fırsatını yarattığımız oğlumuz.

5- Çamurdan ve ıslak alanlardan kaçınmayın. Bırakın kirlensinler. “Dağ bisikletçileri genç gösterir, çünkü çamur cildi gençleştirir.”

1-DSC_0192

Az önce çamura yuvarlanmış ve üstüm kirlendi diye ağlamayan yumurcak oğlum. Bir de bizi kovalamıştı sonra, çamurlu elleri ile.

6- Çocuğunuzun henüz hazır olmadığı bir ilerideki aşamaya geçip, ilgisini köreltmeyin. Yanlış başlayacağınıza geç başlayın sorun olmaz.

7- Çocuğunuz 18 yaşına gelene kadar kendi kullandığı tek ulaşım aracı bisiklet ( kaykay, roller ) gibi motorsuz araçlar olacak. Zevkini çıkartması için temelleri sağlam atın. Araçlara mahkum olduğu fikrini kafasından atsın. Sizi de şoför gibi kullanmasın. Biliyorum pek çok anne baba toplu taşımaya güvenmedikleri için çocuklarını okula, kursa, etkinliklere kendileri götürüp araçla birlikte kapıda çocuğu bekliyor.

SAMSUNG

Diğer sporlara bulaşması için imkan sağlayın. Ağaç yaşken eğilir.

1-DSC_0926

 Tibet Çınar 100 yıllık macera turunun kamp alanında yüzlerce bisikletli ile birlikte olmanın keyfini yaşıyor.

1-Tibet ne zaman göle gireceğiz diye soruyor

https://www.youtube.com/watch?v=naNXX-AygAc

Haydi bakalım, kutucuklara sıkışmış olarak geçmesin hayatımız, çemberlerin, tekerleklerin, çarkların, zincirlerin, dişlilerin arasından aksın gitsin zaman.

10 madde de çocuklar bisiklet turu.

Başkaları da faydalansın diye bu yazıyı lütfen paylaşın.

3 Yorum
  1. eda 47 sene ago
    • Anne Gezgin 47 sene ago
  2. Asli 47 sene ago

Yorumunuzu yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.