Kürek Çekerek Okyanusları Aşan Türk Erden Eruç
Facebook henüz yoktu bile biz Erden abi ile tanıştığımızda.Okyanuslar kadar büyük hayalleriyle mavileşti bizim hayallerimizde. Hindistan’ı, Pakistan’ı, İran’ı anlattık ona.“Durmayın,yola çıkın.” dedi ve ekledi “BEN NE YAPABİLİRİM SİZİN İÇİN?” Yapacağı en harika şeyi yapmış, ilk yurtdışı turumuza çıkarken; güç vermiş, rüzgar olmuştu bile arkamızda. Hayaller uğruna nelerden vazgeçileceğinin ya da nelerin göze alınabileceğinin en güzel kanıtı Erden Eruç.
Dünya üzerinde onun yaptığını yapan tek bir kişi olmamasına rağmen, “Olağanüstü bir şey yapmıyorum, sadece olağandışı bir şey yapıyorum.” diyecek kadar mütevazi biri Erden Eruç.
ADIM ADIM SEYAHAT’in, Sıbistan’a yerleşmiş gezgini Güneş Akdoğan ile yaptığı harika röportajı okuyarak olağanüstü mü değil mi, varın siz karar verin.
Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? Kimdir Erden ERUÇ ekibi? Ne iş yapar(dı), nerede yaşar(dı)?
Ben eskiden mühendistim, Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği mezunuyum, oradan yüksek lisans derecem var. 1999 yılında Virginia’daki George Mason Üniversitesi’nden MBA edindikten sonra iş nedeniyle Seattle’a taşındım. O zamandan beridir 2003 yılında evlendiğim eşim Nancy ile beraber Seattle’da oturmaktayız. Şu sıralar ek eğitim alarak denizcilik alanında kendime yer edinmeye, rızkımı denizden kazanmaya çalışıyorum.
Uçsuz bucaksız okyanusları tek başına, kürekle geçmek çılgınca değil mi?
Sizi ilk izlemeye başladığımda “Kasla Git” adlı yolculuğunuz sürüyordu. Televizyonda hikayenizi duyduğumda büyülenmiştim. Tek başına, kürek çekerek okyanusları aşan bir insanın hikayesi üstümde büyük etki yarattı. Böylesine zorlu ve kesinlikle sıradışı bir yolculuğa çıkmaya nasıl karar verdiniz?
1997 yılında Washington’da bir bilgi işlem şirketinde çalışırken, gider gelir duvarda asılı bir dünya
haritasının önünde dinelir, üzerinde parmağımı gezdirirdim. Bu haritada Amerikalar sağda, Pasifik Okyanusu ortada, Eski Dünya soldaydı. Washington’dan başlar, haritada Türkiye’ye kas gücüyle gidilecek yol arar,
hayaller kurardım. Aradan zaman geçip bu fikir demlendikçe “Türkiye’ye varan orada durmaz, devam eder” demeye başladım ve devrialem konusuna kafa yordum.
2002 Eylül ayında İsveçli dağcı Göran Kropp ile beraber Seattle’a yakın bir yerde kaya tırmanırken aramızdaki ipin diğer ucunda düşüp ölmesi beni derinden etkiledi ve hayallerimi ertelememeye karar verdim. Göran, 1996 yılında Stockholm’den Nepal’e bisikletinin arkasında bir treylerde kendi yükünü çekerek pedal basıp Everest’e tırmanmasıyla bilinirdi.
O Kasım ayında Göran’ın Stokholm’deki cenaze töreninden dönerken uçakta bir kağıt üzerinde dünya haritasını çizdim ve Antarktika hariç, altı ayrı kıtadaki en yüksek zirveleri işaretledim. Devrialem sırasında yolumun üstündeki kıtaların en yüksek noktalarına da Göran’ın anısına çıkacaktım. Marka olarak seçtiğim “KaslaGit” de sloganım oldu.
Kasla Git projesinin başlangıcını ve bu eşsiz deneyiminizi bizlerle paylaşır mısınız?
2003 yılında Şubat – Ağustos ayları arasında Seattle’dan Alaska’ya gidiş-geliş Göran usulü kendi dağcılık
yükümü treylerde çekerek pedal basıp, Kuzey Amerika kıtasının en yüksek zirvesi McKinley dağına tırmandım. Bunun için kış şartlarında bisikletimde çivili lastiklerle Kanada’da yol aldım, sonra Alaska’da ekip arkadaşlarımla buluştum. Dağın güneyindeki Petersville civarında yolun bittiği yerde yükümü treylerden bir kızağa aktardım, sırtımda da bir çanta, hedikle kendi kızağımı çekerek Kahiltna Buzulunun tamamını yürüyüp ana kampa vardık. 29 Mayıs 2003 tarihinde zirveye ulaştık.
Dağdan indikten sonra Nancy geldi, Alaska’da yerli ayiniyle evlendik. Sonra o uçakla geri döndü, ben tekrar Seattle’a pedal bastım. Pek bir balayımız olamadı!
2004 sonbaharında İngiltere’den elden düşme bir okyanus kayığı edindim. Bununla 2006 bahar aylarında Kanarya Adaları’ndaki Las Palmas limanından Guadeloupe’ye 96 günde giderek kürekle okyanus geçen ilk Türk oldum. Artık devrialem için yeterli tecrübe edindiğimi düşünüyordum. 2007 yılında Bursa’dan Aktaş Holding ana sponsorluğunu edinince devrialem projeme başlayabildim. 10 Temmuz 2007 tarihinde California’daki Bodega Bay limanından denize açıldım. Genelde batıya doğru ilerleyip 5 sene 11 gün sonra 21 Temmuz 2012 tarihinde aynı iskeleye bisikletle geri döndüğümde “kendi gücüyle devrialemi” başarmış ilk kişi oldum.
Devrialem sırasında Pasifik ve Hint okyanuslarını aşmıştım, böylece tarihte üç okyanusu küreklemiş ilk kişi ben oldum. Pasifik’te kürek başında geçirdiğim 312 gün sonrasında denizde en uzun süre kalan yalnız kürekçiye dair rekor bana geçmişti. Yol üzerinde, Avustralya’da Kosciuszko, Afrika’da Kilimanjaro zirvelerini de halletmiştim.
Geriye Güney Amerika’nın Aconcagua, Avrupa’nın Elbruz ve Asya’nın Everest zirveleri kaldı. Onlara ne zaman ulaşırım, bilinmez. Sponsorsuz bu işlere devam etmek çok zor, projelerim kendi paramla yapılacak birer hobi düzeyini çoktan aştı.
Okuduğunuz röportajın devamındaki ilginç soruları ve Erden abinin, kalbinden geçen neyse onu söylediği harika cevapları, Adım Adım Seyahat‘ten okuyabilirsiniz. Hele Türk bayrağımız ve eşi ile ilgili anlattıklarını lütfen içinize çekerek okuyun.
BAŞARILARI
Kaslagit com sitesinden alınmıştır.
*Amerika’da, Kanada’da, Türkiye’de, Portekiz’de, Filipinler’de, Avustralya’da ve Papua Yeni Gine’de bir çok
sunum yaptık, binlerce öğrenciye bizzat ulaştık.
*Room to Read vakfının Sri Lanka’daki okulları yeniden inşa kampanyasına cüzi miktarda bir katkıda bulunduk.
*Dostlarımız Christine Boskoff ve Charlie Fowler Çin’de bir tırmanış sırasında çığda kaybolunca, arama ve sevk masrafları için bir fon oluşturduk.
*Room To Read tarafından kurulan Boskoff Anı Fonu’na, Nepal’deki kız çocuklarına burs programları için katkıda bulunduk.
*Yatılı İl Bölge Okulları’mızda okuyan öğrencilerimize uydu telefonuyla ulaşıp, telekonferanslar verdik.
*İLKYAR Vakfı için başlattığımız bağış kampanyamız 87.000 dolara ulaştı.
*Batman’da bir kız yurdu inşası için 5.000 dolar denk teşvik katkısı sunuldu.
*Tanzanya’nın Arusha kasabasındaki Mateves ortaokuluna ek sınıf inşası için 5.000 dolar katkı yapıldı.
*Seattle’dan Alaska’ya gidiş-geliş 5.546 mil bisikletle yol katettik.
*6,194m yüksekliğindeki McKinley dağının zirvesine, kıyıdan-zirveye kas gücüyle ulaştık.
*Seattle’dan Miami’ye 3,980 mil bisikletle gittik.
*Lizbon’dan Guadeloupe’ye kadar 4,557 mil mesafeyi kürekle gittik. Erden Eruç’u Kanarya Adalarından Guadeloupe’
ye tek başına yollayarak, Atlas Okyanusu’nda kürekle ilk Türk okyanus geçişi başarıldı.
*Pasifik Okyanusu’nu, California sahillerinden Papua Yeni Gine sularına kadar yalnız başına kürekle geçerek,
kuş uçuşu 5.514 denizmili, toplam 9.684 denizmili mesafe katettik. Daha sonra 20 gün daha Bismarck Denizi’nde kürek çekerek tekneyi Papua Yeni Gine’de karaya ulaştırdık.
*Pasifik’te geçen 312 gün ile denizde en uzun süre kalan yalnız kürekçiye dair Guinness Dünya Rekoru’nu devraldık.
*Papua Yeni Gine’yi kuzeyden güneye aşıp, Mercan Denizi’ni kürekle geçerek Avustralya’ya ulaştık.
*Avustralya’da kano ve bisikletle güneye ilerleyip Kosciuszko zirvesi çıkıldı.
*Hint Okyanusu’nda Avustralya’dan başlayan kürekle 137 günlük mücadele sonunda Madagaskar’daki Mahajanga’ya ulaşıldı.
*Londra merkezli Okyanus Kürekçileri Derneği tarafından, Erden Eruç tarihte üç okyanusu küreklemiş ilk kişi
ilan edildi.
*Mahajanga’dan denize açılan Erden, 26 gün sonra teknesini Mozambik’teki Angoche’de karaya çıktı ve böylece tarihte Hint Okyanusu’nun tamamını iki anakıta arasında kürekle geçmiş ilk kişi oldu.
*Angoche’dan Tanzanya’daki Arusha kasabasına pedal basıp Kilimanjaro zirvesine tırmandı.
*Arusha’dan Namibya’daki Lüderitz limanına bisikletle gidildi.
*154 günde Namibya’daki Lüderitz’ten Venezuela’daki Guiria balıkçı kasabasına kürekle geçildi, böylece
tarihte güney yarıküreden kuzey yarıküreye ilk okyanus geçişi, Atlas okyanusunda en uzun mesafeli geçiş ve Afrika anakıtasından Güney Amerika anakıtasına ikinci geçiş gerçekleşti.
*Karayip Denizi ve Meksika Körfezi üzerinden kürekle devam ederek Louisiana’da karaya çıkıldı.
*Kas Gücüyle Devrialem yolculuğu 21 Temmuz 2012 günü 5 sene 11 gün önce başlanılan Bodega Bay’de noktalandı.
*Aynı tekneyle bugüne kadar okyanuslarda kürek başında hayatının 876 gününü geçiren Erden Eruç, dünyanın
hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisidir.
*Erden Eruç neredeyse 29 bin denizmiline erişen bir toplam ile dünyada en çok mesafe katetmiş okyanus kürekçisidir.
BAĞLANTILAR
Web sitesi: http://www.KaslaGit.com
www.erdeneruc.com
Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/erden.eruc
https://www.facebook.com/Erden-Eruc-KaslaGit-144630218966034/
Twitter: @ErdenEruc ve @KaslaGit
İnstagram: @erdeneruc
Daha önce Erden Eruç ile ilgili yazdığım yazıyı da buradan okuyabilirsiniz